PUBLICITAT

Ordino

L’Sdadv vol cobrar als comuns un 7% del cost dels concerts

Els cònsols presentaran a la societat recaptadora una proposta de tarifes consensuada

Per E. J. M.

Un concert organitzat durant una festa major de Sant Julià de Lòria.
Un concert organitzat durant una festa major de Sant Julià de Lòria. | TONY LARA
La Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat d’Andorra (Sdadv) pretén cobrar als comuns un 7% del que costi l’organització d’un concert: un 7% de la contractació, si és gratuït, o un 7% de la recaptació, si és de pagament. Els comuns es neguen a pagar una quantitat tan elevada ja que la partida de cultura quedarà condemnada a mort, per tant, els cònsols han acordat elaborar una proposta de tarifes que defensarà davant de l’entitat recaptadora de drets d’autor.
 
La directora de l’Sdadv, Cristina Puigcercós, va assistir ahir a la reunió mensual de cònsols, celebrada a Ordino, per exposar-los les tarifes que la societat els cobrarà a partir del mes de juliol, «una proposta de tarifes complexa», va destacar el cònsol major de la Massana, David Baró. 
 
Entre les tarifes que han transcendit, hi ha el 7% per als esdeveniments musicals, el 3% per als espectacles de circ i el 0,4% dels ingressos d’explotació d’un camp de neu si es posa música a tot el domini. «Això ens encarirà molt! Per això els set comuns presentarem una proposta consensuada a l’Sdadv», va matisar el cònsol massanenc.
 
Els cònsols van crear ahir una comissió, formada per tots els consellers de cultura i presidida pel d’Andorra la Vella, Marc Pons, per preparar «una contraproposta». «Hem de negociar perquè siguin tarifes assumibles per a tots», va afegir el cònsol major d’Ordino, amfitrió de la reunió. Ara cada comú analitzarà quina despesa anual té en esdeveniments amb música, com concerts o espectacles. També mesuraran en quins establiments i locals comunals s’utilitza música o aparells audiovisuals.
 
Una de les idees plantejades pels cònsols és la de crear un «forfet anual» amb una partida destinada a cobrir els drets d’autor. Encara no s’ha detallat si serà un forfet conjunt o de cada comú. De fet, en els pressupostos comunals del 2015, cada corporació ja va reservar una partida de 1.000 euros per fer front a aquest concepte, que no es va acabar utilitzant. En el pressupost 2016 cada comú ha tornat a reservar 1.000 euros.
 
PAGAMENT RETROACTIU / L’Sdadv ha informat que començarà a facturar els comuns per drets d’autor a partir del mes de juliol, però als cònsols no els va quedar clar si el cobrament serà retroactiu per als primers sis mesos del 2016, o només pagaran a partir del juliol, és a dir, mig any. Tampoc saben si ja estan pagant per les televisions i les ràdios que s’utilitzen els locals comunals.
 
Quant al cobrament de l’ús de la música en les estacions d’esquí, com que pagar un 0,4% dels ingressos d’explotació suposaria una despesa extraordinària i inassumible, l’Sdadv ha entès que la música no sona reiteradament per tots els racons de les pistes, sinó que només ho fa en certs establiments. Per tant, l’Sdadv ha acceptat que als locals se’ls aplicarà la tarifa de bars i restaurants, que paguen per metre quadrat. 
 
Al web de l’Sdadv (www.sdadv.ad) hi ha penjada la relació de tarifes del 2013. Per exemple, per la música d’ambient en bars, cafeteries, restaurants i similars, els locals de fins a 50 metres quadrats paguen 13 euros mensuals, fins a 100 m2, 15,50 euros mensuals, i més de 100 m2, 22 euros al mes. Un local musical de més de 100 m2 paga 120 euros al mes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT