PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Cementiris i boscos

Una empresa de la Seu és pionera en construir una incubadora on dipositar les cendres dels difunts i transformar-les en un arbre

Per EL PERIÒDIC

Els germans Moliné treballen amb una de les urnes intel·ligents.
Els germans Moliné treballen amb una de les urnes intel·ligents. | EL PERIÒDIC
L’empresa UrnaBios, afincada a La Seu d’Urgell i propietat dels germans Moliné, ha esdevingut en la primera firma de disseny industrial del món a construir una incubadora on dipositar les cendres del difunts i transformar-les en un arbre. 
 
A l’interior s’hi posa una urna biodegradable amb les cendres, on hi ha plantada la llavor d’un arbre, que creix poc més de 50 centímetres. Això permetria donar als cementiris una visió més ecològica de l’entorn i millorar el dèficit d’espai que pateixen amb la construcció dels nínxols.
 
Gerard Moliné, establert a La Seu d’Urgell, i el seu germà, Roger, porten dos anys treballant en la construcció d’aquesta incubadora anomenada Bioincube. L’objectiu era crear un objecte idoni pels cementiris, perquè pogués acollir en el seu interior la urna biodegradable que des de fa dos anys ja comercialitzen a l’estranger.
 
Gerard Moliné explica que «la incubadora és intel.ligent, perquè al seu interior porta un xip i els paràmetres d’aigua suficient per regar fins que creixi l’arbre. Tot el control serà remot a través dels nostres
ordinadors».
 
L’ajuntament de La Seu d’Urgell serà el primer a instal.lar en el seu cementiri aquests tipus d’incubadores, en el marc d’una prova pilot que l’empresa vol portar a terme a Catalunya. Per poder fer realitat aquest projecte, han iniciat una campanya d’abast internacional durant tot el mes de març a les xarxes socials, a través del mecenatge, on busquen la implicació de diferents empreses o particulars interessats a tirar endavant la construcció de les 100 primeres incubadores. El cost total és d’uns 60.000 euros.
 
«Portem dos anys treballant en aquest producte perquè hem constatat que les ciutats tenen dificultats per gestionar l’espai dels cementeris i perquè hem cregut que podíem donar una nova visió reconventir-los en espais més acollidors i ecològics», afegeix Moliné.
 
L’empresa va començar a comercialitzar la primera urna biodegradable l’any 2013 i que permet transformar les cendres de la incineració humana amb un arbre,  aquell que els familiars desitgin, de les cinc diferents varietats que comercialitza l’empresa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT