PUBLICITAT

Míriam Avellana : "Quan EMAP anava sol els números sortien"

IRENE CASASAYAS
LA MASSANA

Periodic
Distesa Avellana somriu, moments abans de l'entrevista. Foto: TONY LARA

Sobretot el delicat estat de les arques comunals i algunes de les promeses electorals sense complir són els principals neguits exposats per la cap de l'oposició del Comú de la Massana, Míriam Avellana. La socialdemòcrata admet però, que EMAP (Pal-Arinsal) ha sigut "franc" i hi ha posat de part seva en les negociacions per defensar el projecte Vallnord.

--El cònsol, Josep Maria Camp, assegura que l'activitat comercial està creixent a la Massana. ¿Quin és el punt de vista de l'oposició?

--És cert que la quantitat de comerços que s'han anat obrint és més important, però aquesta obertura d'activitats no es veu de manera concreta a peu de carrer, perquè no s'obren més botigues, sinó que es tracta d'activitats que tenen lloc a l'interior d'habitatges particulars. Com que els dos primers anys els pes impositiu és més baix, molta gent s'atreveix a sol.licitar el permís per obrir un negoci. Ho fan a dins de pisos, la qual cosa no es reflecteix a l'eix comercial. Principalment s'està produint a Arinsal, on s'han obert activitats immobiliàries o negocis en què el producte funciona via Internet.

--Però, ¿quines sensacions els han traslladat els comerciants?

--Els comerciants no són tan optimistes com diu el cònsol. El carril bici no ha servit de gran cosa. Es veu certa activitat al Prat del Colat, però aquesta gent no compra, no fa despesa. En general, són gent de cap de setmana que no donen activitat econòmica real a la par- ròquia. Són moments difícils.

--A Ordino es parlava d'una forta presència de turistes del nord.

--No n'hi ha hagut ni més ni menys que altres anys. De turistes del nord concretament a la Massana no n'he vist especialment. Veig que hi ha moltes ganes de fer accions en l'àmbit dels pobles i s'intenta, des del Departament de Turisme, reactivar, regenerar i impulsar l'activitat, però tot i això, el turista d'estiu continua venint amb quantitats minses. El dia a dia és dur. Als carrers la gent no s'empeny.

--¿Es podrà complir la promesa electoral de renovar el poliesportiu de l'Aldosa?

--Abans de prometre que es reactivarà l'activitat esportiva o d'oci del poliesportiu s'ha d'enderrocar, i el pressupost contemplat és d'entre 700.000 euros i 1 milió. ¿Com es pot parlar de renovar aquest centre si el Comú no s'ho pot permetre? Les arques comunals estan com estan. No crec que en aquest consolat es pugui complir la promesa electoral.

--¿I la piscina?

--La piscina també es va prometre al centre del poble i tampoc no es podrà fer. Ja sabem com està la situació econòmica al Comú. Estem amb 49 milions d'euros de deute. Teníem 39 milions a l'inici del mandat. Són 10 milions de diferència en dos exercicis.

--Una aposta que sí que tira endavant és la remodelació del Prat del Colat.

--És una iniciativa que està molt bé però les obres les fa el propietari, i no el Comú. El Comú ha donat facilitats i l'autorització per tirar-ho endavant, però qui posa els diners és un particular. El privat té un projecte molt interessant i després el Comú llogarà els locals, però en aquest cas és la propietat qui ha passat al davant. Cal recordar que el programa electoral deia que seria el Comú qui faria la inversió.

--El pressupost d'aquest any incorpora un projecte d'habitatges al centre de la Massana. ¿Tenen notícia d'aquesta iniciativa?

--L'empresa va avançar 6.000 euros per entrar aquest projecte, però de moment no en sabem res més. La propietat no ha concretat res més. No en tenim constància a la comissió d'obres. És a dir, que la majoria comunal va preveure l'entrada d'aquests ingressos i és un error que al Departament de Finances compti amb la recaptació de l'ITP si no hi ha res tancat. És una errada de comptabilitat greu.

--En més d'una sessió de Comú han manifestat la seva preocupació davant la situació financera.

--El cònsol va dir que s'havia rebaixat en 1,6 milions d'euros el nivell d'endeutament, però aquí no es contemplaven els comptes de Vallnord. La xifra que va donar el cònsol era del 31 de març. Ens preocupa molt el deute que té el Comú. Tal com estan evolucionant les xifres no veiem d'on es trauran els diners per poder complir la llei de finances comunals.

--Es bo per a la Massana que finalment a Vallnord s'hagi reculat a l'antic model de gestió per separat?

--Per l'usuari tot ha quedat igual. Eren unes negociacions en què cap dels dos no hi ha posat massa bona voluntat. Sobretot Ordino, que és qui ha forçat trencar. Si s'hi hagués cregut d'una manera ferma i amb ànims de sortir-se'n s'hauria pogut donar una altra imatge de la que s'ha donat.

--Al seu entendre, ¿aportarà més benefici que perjudici a la par- ròquia?

--Quan EMAP anava sol els números sortien. Els d'Ordino deuen saber què fan.

--¿Les declaracions amb cullerada política des de les dues parts han desgastat una mica la imatge?

--En l'àmbit d'Andorra sí. Fora del país, no. Potser la imatge ha quedat una mica tacada. No voldria donar tota la culpa a Ordino, però més aviat són ells qui han forçat trencar perquè no han cregut en el projecte conjunt. Entenc que els sembla que dominaran més i que tindran els seus treballadors més contents. Hi hagut una manera molt electoralista de voler tornar a recuperar una mica de poder.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT