PUBLICITAT

Andorra la Vella

Dues visions: Cierco vs. Govern

Els accionistes defensen la seva gestió i Cinca els recorda que s’ha administrar amb consciència

Per Esther Jover Martin

Jordi Cinca, ministre de Finances.
Jordi Cinca, ministre de Finances. | Tony Lara
Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), els germans Ramon i Higini Cierco, han anunciat que exigiran per via judicial el contingut íntegre de la revisió de clientela i comptes de l’entitat realitzada per PricewaterhouseCoopers (PwC) que ha conclòs que BPA tenia 923 clients sospitosos de blanqueig de capital, que representen el 3% de la clientela total i mil milions d’euros en volum de negoci (el 19% del volum total). 
 
El Grup Cierco ha rebut «amb sorpresa i indignació» el comunicat emès dimarts per l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), en què l’organisme anuncia que «està adoptant les mesures necessàries per identificar els possibles indicis delictius vinculats a l’actuació de la direcció general i dels administradors de BPA, entre els que es troben els principals accionistes de l’entitat». Des del Grup Cierco s’ha anunciat «que es duran a terme les accions legals escaients per defensar l’honestedat de la família Cierco».
 
El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, va comentar ahir les conclusions de PwCi va admetre que li preocupa que s’hagi localitzat «un nombre tan significatiu de clientela implicada, que representa un alt volum de negoci de l’entitat, el 19%». Amb tot, el ministre va insistir que les xifres «constaten la problemàtica amb BPA». 
 
Quant a la investigació dels Cierco anunciada per l’AREB, Cinca va matisar que el que es posa en qüestió és «si els gestors, els administradors, han actuat diligentment, però, en tot cas, és la justícia qui ho ha de determinar». El titular de Finances va puntualitzar que l’AREB incidirà en els gestors i administradors, entre els quals hi ha els Cierco, però «pots ser accionista i no formar part del Consell d’Administració, o a la inversa, o totes dues coses alhora». 
Cinca va concloure la qüestió afirmant que «s’ha de ser conscient de la responsabilitat que suposa l’administració d’una empresa, per evitar arribar a aquest punt», en referència a l’esclat de la crisi BPA. 
 
Per contra, el Grup Cierco va garantir ahir en un comunicat que «els administradors de l’entitat i la seva direcció general sempre han estat diligents en l’acompliment de les obligacions establertes anualment per les autoritats reguladores andorranes». A més, els accionistes majoritaris van posar en relleu que si les conclusions apuntades per l’AREB són certes caldria «demanar responsabilitats als auditors KPGM i Deloitte pels darrers vuit anys que han estat reportant un compliment absolut de l’entitat [BPA] amb la regulació vigent al Principat d’Andorra». 
 
RESPONSABILITAT DE L’INAF I LA UIF / A més, sobre el contingut de la nota de l’AREB, el Grup Cierco adverteix que pot endegar accions contra l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) i la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIF): «Si les incidències que presumptament s’han detectat en la revisió de PwC ja existien anteriorment i aquestes no havien estat advertides ni per les auditories externes successivament –algunes de les quals supervisades per l’actual directora de l’INAF, Maria Cosan– ni per les autoritats reguladores del Principat, caldrà estudiar eventuals responsabilitats dels auditors i els reguladors».
 
CLIENTELA APTA / L’anàlisi de PwC indica que ja hi ha uns 27.000 clients en condicions de ser traspassats a Vall Banc. En els pròxims dies, o setmanes, els dipòsits de la clientela aniran sent transferits al banc pont, i se’ls ho anirà notificant. La UIF s’haurà de fer càrrec dels més de 900 casos sospitosos de blanqueig i determinar si s’han d’obrir diligències judicials.
 
LA FUSIÓ, DESCARTADA / D’altra banda, el ministre portaveu va recordar que el pla de resolució de BPA dissenyat per l’AREB no preveu la fusió de BPA –bé, de Vall Banc– amb una altra entitat bancària. Tot i que Cinca troba «legítima» l’opció suggerida, «l’AREB va plantejar la subhasta final». De fet, encara no hi ha una data definitiva perquè les vuit entitats interessades en la compra de Vall Banc presentin les seves ofertes. 
El termini fixat balla entre demà i divendres de la setmana que ve, 18 de març. Un cop es presentin les ofertes definitives, l’AREB les estudiarà i acabarà adjudicant Vall Banc al millor postor. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT