PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’ONCA interpreta a Txaikovski amb motiu del concert de la Constitució

‘Miniatures romàniques per a cordes’ es composa de dos actes

Per EL PERIÒDIC

El Classicisme simfònic al Consell General.
El Classicisme simfònic al Consell General. | ONCA
La Fundació ONCA, emparada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, organitza dos concerts amb el títol Miniatures romàntiques per a cordes, centrats en la figura de Txaikovski. El primer esdeveniment, Concert de la Constitució, es farà el proper dilluns a les 12.00 hores al vestíbul del Consell General. L’entrada a l’acte és lliure.
 
L’ONCA iniciarà la seva actuació amb la Simfonia per a cordes en la bemoll major de Hans Rott. Seguidament, interpretarà Melangia d’Enric Morera, i finalitzarà el concert amb la Serenata per a cordes en do major, op. 48 de P. I. Txaikovski. Davant d’aquestes actuacions i en paraules del comentarista musical, Jordi Maluquer, «ens trobem davant d’una proposta hàbil, amb un cert fil comú en els moviments lents i meditatius de les tres obres». 
 
També hi destaca el fet que les composicions de Hans Rott i de Peter I. Txaikovski «només estan separades per cinc anys i que van ser creades en els seus moments de plenitud, factor que cal apreciar quan són, com passa amb tants artistes, autors amb biografies torturades especialment en la seva etapa final». 
 
Obres amb sonoritat / Respecte a la primera obra que es presentarà, Maluquer comenta que la Simfonia per a cordes s’inicia amb un primer temps que amb la indicació allegro con fuoco no deixa de proposar un dibuix airós i gentil; el segon ens inclina a una reflexió i el tercer sembla més aviat una obertura lírica, perquè glossa amb bon gust diversos temes». 
 
A més, «Rott era ben conscient de treballar per uns instruments diferents del que acabà essent la seva principal activitat professional, la d’organista a l’església piarista (escola pia) de Viena».
Entre l’obra de Hans Rott i la de Txaikovski, l’ONCA interpretarà La Melangia d’Enric Morera. Segons Maluquer, aquesta obra «és com un homenatge al seu admirat Richard Wagner i comença amb una sonoritat que algú ha qualificat de trista, però que en la seva línia melòdica és ben original i retrata l’estat d’ànim que el títol de l’obra indica».El concert finalitzarà amb la Serenata per cordes del compositor romàntic Txaikovski. Maluquer explica que «l’autor considerava la seva obra com a molt sentida i fruit de la seva inspiració, distanciada d’altres obres escrites per encàrrec o compromís». En el seu viatge a Londres el 1888 «la va tocar i se li va recriminar que es presentés amb una obra poc consistent». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT