PUBLICITAT

Andorra La Vella

Patrimoni Cultural treballarà per modernitzar els museus

La ministra Gelabert presideix una primera reunió de contacte

Per EL PERIÒDIC

Un moment de la reunió d’ahir del Consell Assessor.
Un moment de la reunió d’ahir del Consell Assessor. | ANA / B. N.
Després de la seva constitució el mes de febrer, el nou Consell Assessor del Patrimoni Cultural va celebrar ahir a l’edifici administratiu del Govern la primera reunió de treball, que va permetre, tal com va detallar la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, «obtenir una primera presa de contacte amb els nous membres i fer un repàs general de totes les qüestions a tractar». En aquest sentit, Gelabert, que presideix el Consell, va explicar que d’entre els diferents aspectes tractats es va posar sobre la taula la modernització dels museus, ja que tal com ha indicat «creiem que han quedat desfasats i s’han d’actualitzar amb les noves tecnologies i atenent a les necessitats reals». 
 
Un altre dels temes analitzats va ser els entorns de protecció i, en aquest sentit, la ministra va avançar que «ja s’han mantingut converses amb els tècnics dels comuns i volem que el nou Consell faci les aportacions pertinents». Per la seva banda, un dels vocals del Ministeri i integrant del Consell Assessor, Xavier Llovera, va explicar que «les perspectives són bones» i, per tant, va assegurar que «sortiran a la palestra temes conflictius i interessants com ara la política del pla de museus o els entorns de protecció».
 
Gelabert va explicar que bona part de la reunió va servir per «fer una mica de repàs de tots els temes que es poden arribar a tractar» i per planificar, de cara a l’estiu, «una nova reunió amb qüestions molt més concretes». Entre d’altres, un dels aspectes a impulsar serà l’aplicació de les tecnologies digitals en l’àmbit del patrimoni. A més, el nou Consell també reflexionarà sobre la política de divulgació dels museus i les noves tendències museístiques aplicades a Andorra.
 
Concrecions a partir de l’1 d’abril / Pel que fa a les qüestions pressupostàries, Gelabert va confirmat que «no s’ha tractat aquest tema», però va afegir que el nou pressupost, aprovat el passat dijous, entrarà en vigor l’1 d’abril i, per tant, «ja es podrà començar a concretar». Quant a la voluntat amb què la ministra encara la presidència d’aquest nou Consell Assessor, Gelabert va assegurar que havia transmès a tots els membres «la meva voluntat de crear un òrgan transparent i que realment assessori» i per això va recalcar que és important comptar amb diferents perfils professionals, ja que «totes les visions són bones». 
 
L’acomiadament de l’arqueòleg / D’altra banda, preguntada sobre el recent acomiadament d’un arqueòleg del servei de Patrimoni, Gelabert va explicar que es tracta d’un acomiadament no causal, del qual «ja s’han fet les liquidacions pertinents» i ha afegit que ja està en curs formalitzar la plaça que ha quedat vacant.
 
Per la seva banda, un dels vocals del Ministeri i integrant del Consell, Xavier Llovera, es va mostrar crític envers la retallada de 100 a 20 metres dels entorns de protecció establerta en l’última modificació de la llei. En aquest sentit, Llovera va assegurar que aquest canvi de normativa «va ser un desastre mundial que ens costarà molt car». «Al final tot és reversible, però el que està clar és que abans de la modificació, la Llei de patrimoni cultural d’Andorra era una Llei decent», va admetre.
 
El Consell està format, a més de per la ministra, per la directora del Departament de Promoció Cultural i Política Lingüística, Montserrat Planelles i el coordinador del Departament de Patrimoni Cultural, Ricard de Deus. Els vocals són Ruth Casabella, Xavier Llovera, Miquel Mercè, Xavier Orteu, i Francesc Rodríguez. La secretària, nomenada per la ministra és la tècnica de l’Arxiu Etnogràfic, Isabel de la Parte. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT