PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fitch Ratings manté la qualificació però avisa que s'ha de seguir amb les reformes

L'agència manté per a Andorra el BBB i perspectiva estable

Per EL PERIÒDIC

| TONY LARA
Nova avaluació internacional per a Andorra. Ahir a la nit, l’agència Fitch Ratings va enviar un comunicat per tal d’informar que mantenia la qualificació andorrana en BBB i perspectiva estable, seguint la mateixa línia del passat mes de setembre, quan es va posicionar en aquest sentit sobre el deute sobirà del Principat. Així mateix, l’agència recorda que igualment el país ha de continuar amb el procés de reformes financeres per tal de seguir “implementant els estàndards de Basilea III i buscar un sistema prestador d’última instància”, del qual la plaça financera encara no disposa.
 
Fitch Ratings va fer pública ahir a la nit una nova qualificació per a Andorra, però una qualificació que no variava de la feta el passat mes de setembre. Així, l’agència valorava en BBB i perspectiva estable al Principat, basant-se en “l’estabilitat política i econòmica del país”, així com en la fortalesa de les finances públiques “i la flexibilitat del mercat laboral”.
 
Per contra, l’agència recorda l’excessiva dependència d’Andorra dels sectors financers i turístic, els quals cataloga de “punts febles”, segons informava ahir el Govern a través d’un comunicat, “dels quals es deriven determinats riscos de futur”.
 
Segons Fitch Ratings, el nivell d’endeutament de l’economia andorrana és moderat, situat al voltant del 40% del PIB, tot destacant la política de consolidació fiscal que ha dut a terme el Govern. Així mateix, destaca que en els últims anys “el balanç pressupostari ha millorat com a resultat d’una àmplia reforma del sistema fiscal”. En aquest sentit, va posar com a exemple l’augment relatiu dels ingressos públics respecte al PIB, que han passat de significar un 26% del producte interior brut el 2009, a ser un 33,8% el 2015.
 
Excessiva dependència / L’agència d’avaluació no va amagar, novament, i tal i com ja ho va fer en el seu dictamen del passat mes de setembre, la seva incertesa pel fet que Andorra manté encara una “excessiva dependència” del sector financer.
 
Per contra, Fitch Ratings valora la solidesa de la plaça financera i l’impacte “limitat”, segons afirmava el comunicat d’ahir del Govern, “que la crisi de BPA ha tingut sobre la resta de bancs”. En aquest sentit, l’agència argumenta que, malgrat una davallada dels actius gestionats i els dipòsits durant els primers mesos de la crisi, el resultat global del 2015 va ser positiu, amb augments del 2,3% dels actius gestionats i un 3,5% dels dipòsits.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT