PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Un gos cada set persones

Agricultura calcula que viuen al país uns 10.000 cans, a més d’haver-hi registrats 1.628 gats i 69 fures

Per ESTHER JOVER MARTIN

Sis gossos arrosseguen un trineu amb canalla en l’última edició de la Fira d’Andorra la Vella.
Sis gossos arrosseguen un trineu amb canalla en l’última edició de la Fira d’Andorra la Vella. | TONY LARA
La Llei 13/2012, del 12 de juliol, de tinença i de protecció d’animals –la legislació vigent fins que entrin en vigor les modificacions de la normativa– estableix que «els propietaris o els posseïdors d’animals de companyia estan obligats a registrar els seus animals al Registre d’Animals de Companyia en un termini màxim de quatre mesos a partir de la data de naixement». Segons les dades facilitades per Agricultura, a Andorra hi ha 12.359 gossos inscrits, tot i que el departament calcula que de vius n’hi ha uns 10.000. Segons el departament d’Estadística, la població estimada és de 71.732, per tant, hi ha un gos cada set persones.

La xifra de 12.359 inscrits inclou els gossos que els titulars tenen sota la seva responsabilitat, i també aquells que han estat registrats en algun moment al Registre d’Animals de Companyia i que poden haver mort o haver sortit d’Andorra sense notificar-ho a Agricultura, per tant, el nombre real de gossos és d’uns 10.000. Només l’any passat, el número de gossos registrats a Agricultura va ser de 790.

Per registrar un gos (o un altre animal de companyia), un veterinari ha de col·locar a l’animal el xip identificatiu i, a continuació, el propietari l’ha de registrar al Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat (el tràmit val 8 euros). L’habitual és que quan una persona inscriu un nou animal aprofita per posar al dia el contingut del Registre i informar si algun dels animals que consten han mort o ja no viuen al país. Pocs propietaris avisen sistemàticament el Registre de les baixes.

A l’hora d’inscriure un gos, si és d’una de les races considerades potencialment perilloses, el Registre d’Animals de Companyia informa els propietaris de les seves obligacions, establertes al Reglament sobre la tinença dels gossos considerats potencialment perillosos, i expedeix una tarja d’identificació en què  consta el número de microxip del gos, la seva raça i la identitat del propietari. Actualment, hi ha registrats 525 cans de races potencialment perilloses , de 14 races diferents.

ELS GATS TAMBÉ S’HAN DE XIPAR / Quant als gats, l’altre animal de companyia per excel·lència, actualment n’hi ha 1.628 de registrats. El departament d’Agricultura lamenta que, com que la gran majoria de gats no surten del domicili, els propietaris no els identifiquen, però si no ho fan estan infringint l’article 18 de la Llei 13/2012. Els gats també s’han d’inscriure al Registre d’Animals de Companyia.

Curiosament, també hi ha 69 fures censades.

Alerta: mata-rates contra cànids

Des de fa unes setmanes, els propietaris de gossos estan espantats ja que s’està trobant verí en diferents punts en què els cans solen passejar. Fa pocs dies, un gos d’un any, en Fly, va morir enverinat a la zona dels Vilars, i aquest cap de setmana s’ha trobat mata-rates al Rec de l’Obac, que posa en perill la vida dels gossos.

Les xarxes socials van plenes d’alertes per presència de verí a les reixes de les clavegueres i bosses de raticida en diferents zones de passeig. Al parc de Fontaneda també s’ha advertit de la presència de verí i de salsitxes amb claus a dins. Més d’un animal ha emmalaltit de gravetat després d’ingerir alguna d’aquestes substàncies, i també ha mort algun gat de carrer.

Així com els gossos sense propietaris van a la gossera oficial, no existeix gatera i els felins viuen en colònies que, tot i que controlades, també poden ser víctimes del verí.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT