PUBLICITAT

Andorra la Vella

Liberals qüestiona els organismes reguladors del ‘cas BPA’

Cinca insisteix en què el calendari del procés de resolució és competència directa de l’AREB

Per Iván Álvarez

Jordi Gallardo, acompanyat de Ferran Costa, es dirigeix al ministre Jordi Cinca, ahir al Consell General.
Jordi Gallardo, acompanyat de Ferran Costa, es dirigeix al ministre Jordi Cinca, ahir al Consell General. | Tony Lara
Restablert el període de sessions, la primera jornada de control al Govern va recollir, entre altres qüestions, un paquet de tres preguntes al voltant de l’afer BPA. El president suplent del Grup Parlamentari Liberal, Jordi Gallardo, signava les peticions i va qüestionar el paper del supervisor bancari, assegurant que cal una reflexió al voltant d’aquests òrgans ja que «està demostrat que tenim un problema». Gallardo va preguntar al ministre de Finances, Jordi Cinca, el perquè Banca Privada havia superat totes les auditories internes i la Uifand, en cap cas, va detectar cap de les irregularitats que el FinCEN va denunciar a la coneguda nota que va provocar l’esclat de la crisi. 
Cinca va replicar que mantenia la confiança en aquests supervisors, però va deixar clar que «al final, la responsabilitat de complir amb la llei és de la pròpia entitat».
També es va debatre sobre el comunicat de la Uifand, del novembre del 2014, que buscava limitar les operacions de caixa i que les entitats fessin constar totes les que es detectessin. El ministre Cinca va explicar que no va entrar en vigor fins el  maig del 2015 i que es va donar un marge als bancs perquè es poguessin adaptar. En aquest sentit, Gallardo va indicar que el director de la Uifand, en la seva compareixença davant la comissió especial, va desvetllar que aquesta mesura havia entrat en vigor el 2014.
El titular de Finances no va definir el calendari del procés de subhasta de Vall Banc, apuntant que és competència directa de l’AREB, però va aclarir que l’informe de PricewaterhouseCoopers (PwC) va ser lliurat a l’AREB, amb la signatura de l’empresa, el passat 29 de febrer. La bancada liberal va considerar que no era «raonable» que l’AREB publiqués el resultat de l’informe vuit díes després i la consellera del PS, Rosa Gili, va preguntar en base a què el FinCEN va retirar la nota si l’informe de PwC encara no s’havia lliurat a l’AREB.
Finalment, el conseller del PS, Pere López, va entrar en escena per posar sobre la taula la reunió que la Comissió d’Exteriors va mantenir amb Conrad Tribble, subsecretari d’Estat dels Estats Units. El president del grup mixt va insinuar que la trobada es va produir per emetre «un cert missatge», extrem que el ministre Saboya va negar rotundament, i va advertir que, en la reunió, Tribble «no va negar la relació entre la nota verbal de l’agost i la del FinCEN».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT