PUBLICITAT

encamp

L’associació de veïns del Pas reitera la necessitat de tenir un pediatre

Diverses demandes es duran de nou davant la direcció de Salut un cop «es normalitzi la situació»

Per M.C.

Vista del Pas de la Casa
Vista del Pas de la Casa
No és una demanda nova malgrat la promptitud que n’exigeix la salut de les persones, encara més quan es tracta de la dels infants. Els constants vaivens a la direcció del Ministeri de Salut així com la inestabilitat en el si del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) han provocat, com amb tot, la relegació d’atendre les mancances que constaten els veïns del Pas de la Casa. Un cop tanquin les pistes i el poble recobri la calma pròpia de la temporada baixa, però, i sent aquesta una manera de donar temps als nous representants del SAAS d’assentar-se en els seus càrrecs i atendre la prioritat d’encaminar la reforma sanitària, l’Associació de Veïns i Comerciants de la vila fronterera plantejarà novament al departament de salut la necessitat –entre d’altres– de cobrir-hi la figura del pediatre.
 
L’exdirector del servei sanitari, Lluís Burgués, ja havia estat receptor de la petició d’una consulta de pediatria al Pas de la Casa ara fa més de dos anys i, ja aleshores, es tractava d’una sol·licitud que no era nova. Un cop es reprenguin els intercanvis amb el departament competent i, en aquesta ocasió, davant d’un nou titular de Salut i el recentment nomenat director del SAAS, l’agrupació plantejarà novament aquestes necessitats al Govern, després que amb Cristina Fernández i Rosa Ferrer no fructifiquessin. 
 
L’entitat que representa els ciutadans del Pas de la Casa destaca la importància de tenir un metge especialista en els infants. La fretura no es deu únicament a l’evident importància que desemboca de l’atenció als nens sinó també de no congestionar el servei d’urgències del poble, primordialment. 
 
Servei de radiologia/ El pediatre no és l’únic metge especialitzat que els habitants del Pas de la Casa troben a faltar entre la xarxa de professionals sanitaris que els atenen. 
 
Les desenes d’esquiadors que cada temporada hivernal passen per la consulta d’urgències més propera a l’estació d’esquí amb fractures i trencaments d’ossos no han servit per accelerar la millora del servei de radiologia del poble. Una demanda que tampoc no ve d’ara sinó que fa anys que els veïns arrosseguen. Tal com va lamentar el president de l’Associació de Veïns i de Comerciants, Òscar Ramon, en constatar algunes de les mancances sanitàries amb què diàriament es troben els seus representats, «els gaig X només funcionen un parell de cops a la setmana quan, aquí, a l’hivern, hauria de funcionar cada dia». Juntament amb la necessitat d’instal·lar-hi la plaça del pediatre, els canvis a l’àrea de radiologia  és una de les «mancances que hem de solventar per tal que la gent del poble no hagi de fer servir el seu dia de festa per desplaçar-se al centre amb l’objectiu de visitar el metge».
 
Amb tot, Ramon va lamentar que malgrat les dificultats adjacents a trobar-se certament allunyats del nucli del país, «hi hagi una sèrie de demandes que a la resta d’Andorra estan cobertes però que aquí no tenim malgrat estar lluny», esperant aconseguir resposta en un futur no molt llunyà i tornarà a plantejar una vegada més les necessitats sanitàries més importants del Pas de la Casa un cop hagi passat el temps «d’impàs» en què el Ministeri de Salut i el SAAS s’han vist immersos els darrers mesos.
 
Des del Pas de la Casa s’espera recobrar el diàleg per abordar els problemes en matèria d’atenció sanitària un cop finalitzi la temporada hivernal. Les demandes seran en aquesta ocasió plantejades davant d’un nou ministre i un recentment nomenat director del Servei d’Atenció Sanitària, Carles Álvarez-Marfany i Josep Maria Piqué, respectivament i després de reiterades peticions no únicament pel que fa ala radiologia i la pediatria sinó altres qüestions, sent aquestes les més urgents. 

La visita d’un ginecòleg dues vegades a la setmana, una altra de les demandes/ A la sol·lcitud de tenir un pediatre per tal que els infants no hagin de baixar a les parròquies centrals quan es trobin indisposats o bé simplement per a fer el degut seguiment necessari a la infància, cal sumar l’espera de les dones a cobrir la figura del ginecòleg, un altre especialista que els veïns del Pas de la Casa troben a faltar.
 
El president de l’Associació de Veïns recorda, en aquest sentit i sent també aquesta una vella petició, que «no és necessari un ginecòleg les 24 hores del dia els set dies de la setmana», sinó un metge que es desplaci al poble encampadà «un parell de cops setmanalment» per tal d’atendre les ciutadanes. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT