PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ amenaça del Cryptolocker

El virus que encripta informació dels ordinadors a canvi de diners està fent autèntics estralls i ja s’han trobat casos a Andorra

Per IVÁN ÁLVAREZ

Captura de pantalla amb un dels missatges que anuncien que un ordinador ha quedat afectat pel virus.
Captura de pantalla amb un dels missatges que anuncien que un ordinador ha quedat afectat pel virus. | EL PERIÒDIC
El Cryptolocker és un dels virus informàtics més perillosos dels últims anys. Es tracta d’un malware que infecta l’ordinador, segresta tot el disc dur i envia un missatge d’amenaça on es demanen diners per recuperar la informació. 
 
Aquest virus es disfressa a si mateix com un arxiu adjunt de tipus zip o pdf, encara que també es transmet per control remot si, per exemple, un PC ha estat infectat prèviament per un troià de tipus botnet, que deixa oberta la porta per control remot i infeccions externes. El tema ha agafat una magnitud majúscula i està fent molt de mal. Pedro Miranda, especialista en ciberseguretat, porta un temps treballant en el tema i afirma que «aquest virus, i la seva organització, és la nova guerra del segle XXI, però en l’àmbit digital».
 
Assegura que l’estudi d’aquest virus i de com lluitar contra ell li està restant hores de son. «A Andorra ja s’ha trobat casos d’empreses i d’institucions públiques i privades que s’han trobat amb ordinadors infectats». 
 
Aquesta infecció informàtica respon a un crim, un frau, un robatori organitzat i, en definitiva, d’una estafa. Els primers comportaments del virus, cap el 2011, tenia un comportament senzill i ha evolucionat de forma considerable. «Cada dia millora a un nivell espectacular. Pensem que aquesta gent se subvenciona a través dels afectats que acaben pagant per recuperar la seva informació», sosté Pedro. L’especialista té molt clar que «és aleatori, li pot passar a tothom i el millor que es pot fer és una tasca de prevenció». Assegura que hi ha eines per combatre-ho, però que, malauradament, «no hi ha cap fórmula exacta».
 
El gran problema és la mateixa evolució del virus, que s’ha convertit en un monstre gegant i molta gent «per desconeixença o per no tenir els sistemes protegits, o còpies de seguretat, acaben pagant. «La gent ha de ser conscient que el perill hi és i cada cop més gran», assegura Pedro. «Juguen amb la por de la gent, amb la vàlua de la informació de cadascú i amb els usuaris febles que mostren desconeixement», apunta.
 
Els criminals cobren en bitcoins i les primeres 24 o 48 hores demanen un preu aproximat de 500 dòlars. El lema d’aquests delinqüents, tal i com apunta Pedro, és «si la teva informació té un valor, paga». I molta gent es veu en l’obligació de fer-ho.
 
L’expert en ciberseguretat està preparant una xerrada informativa per ajudar a tots els interessats i defensa que «esperem que tot pugui acabar quan, a la llarga, la gent deixi de pagar perquè ha perdut la por». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT