PUBLICITAT

VALL D'ARAN

Inspectors de la UE visiten les accions del programa ‘Piroslife’

L’objectiu és consolidar els ossos dels Pirineus centrals

Per EL PERIÒDIC

Membres de Piroslife, en una passada trobada amb representants del Pallars per compartir les accions
Membres de Piroslife, en una passada trobada amb representants del Pallars per compartir les accions | El Periòdic
Una delegació de la Unió Europea va estar la setmana passada a Catalunya per fer el seguiment dels treballs i accions que formen part del projecte Life Piroslife, per a la consolidació d’una població d’óssos als Pirineus centrals, subvencionat en un 75% per la UE. 
Els funcionaris van revisar tota la documentació administrativa i financera de les accions executades des de l’inici del projecte, el juliol del 2014, i també van visitar explotacions ramaderes, empreses turístiques i d’educació ambiental i ajuntaments i entitats municipals del Pallars Sobirà –la Vall Ferrera, la Vall de Cardós i la Vall d’Àneu– i de la Vall d’Aran. 
Així, van comprovar que les accions cofinançades per la UE s’han executat i van confirmat amb ramaders, pastors, alcaldes i empresaris locals les activitats que s’han desenvolupat en relació amb la coexistència amb l’ós bru.
 Els reptes del projecte Piroslife treballen en un marc de diàleg i col·laboració amb les persones, entitats i institucions que fan possible el desenvolupament del territori de muntanya on es porta a terme. Les accions previstes pretenen millorar l’estat de conservació d’una espècie emblemàtica com és l’ós bru generant alhora un clima de coneixement, participació i coexistència. Els objectius del projecte passen per millorar la prevenció i minimitzar al màxim els conflictes amb la ramaderia i l’apicultura, i donar suport a aquests sectors productius; fer participar els diferents sectors locals del medi natural, en el disseny de les polítiques que cal emprendre en els pròxims anys; millorar la percepció de l’ós bru en el territori i aprofitar el potencial de dinamització econòmica que pot aportar als territoris de muntanya; extreure conclusions que puguin ser útils en altres projectes similars i aplicar-les a qualsevol lloc d’Europa en el futur, i afavorir la conservació de l’ós bru, garantint-ne la conservació de la població i la variabilitat genètica, de forma compatible i integrada amb les persones que hi viuen i les activitats socioeconòmiques que es desenvolupen en aquestes zones de muntanya del Pallars Sobirà i la Vall d’Aran. 
Els socis beneficiaris del programa Piroslife per consolidar els óssos als Pirineus centrals, cofinançat en un 75% per la UE, són el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Conselh Generau d’Aran, Forestal Catalana, la Universitat de Lleida i la Fundación Oso Pardo.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT