PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Unicef reitera la petició de dades per actuar pel benestar infantil

L’entitat manifesta un optimisme moderat davant les millores resultants de l’actualització d’indicadors

Per MARISA DA COSTA

La directora del Comitè Nacional d’Unicef, Marta Alberch, juntament amb el director del Centre de Recerca Sociològica, Joan Micó, a la presentació de l’Observatori de la Infància, ahir.
La directora del Comitè Nacional d’Unicef, Marta Alberch, juntament amb el director del Centre de Recerca Sociològica, Joan Micó, a la presentació de l’Observatori de la Infància, ahir. | ana/ m.f
Les dades han millorat respecte de la darrera publicació d’un informe en relació amb la infància del país, però se segueixen constatant mancances importants que releguen l’optimisme a una satisfacció «moderada». La positivitat es veu encara més minvada quan les entitats que s’encarreguen de fer l’anàlisi de la situació dels nens d’Andorra no compten encara amb accés a determinades informacions o bé a unes estadístiques actualitzades, tot plegat imprescindible per desenvolupar una de les màximes prioritats d’Unicef i fervorosa recomanació del Comitè dels Drets de l’Infant: un pla nacional de la infància. Actuar en pro de la conciliació entre els nuclis familiar i professional així com persistir en la lluita contra els abusos tant escolars com en el si de la llar.
 
El Comitè Nacional d’Andorra per la Unicef i el Centre de Recerca Sociològica (CRES) van fer públic ahir l’Observatori de la Infància del 2015, document biennal en què es recullen les darreres dades disponibles al respecte del benestar dels nens del Principat i amb què «sense voler ser massa positivista», la directora d’Unicef, Marta Alberch, va voler destacar «una lleugera millora dels indicadors». Si bé es tracta d’un estudi mancat d’una dotzena dels 53 index que l’entitat considera necessaris per valorar la situació dels nens del país i bona part responen a xifres d’anys enrere, la representant de l’entitat va celebrar la inclusió de quatre nous aspectes i l’actualització de 13 altres. 
 
Amb tot, va reiterar «el compromís» adquirit per obtenir els percentatges fins ara inexistents així com obtenir-ne de nous pel que fa referència, segons va apuntar com a exemple, a dades sobre el número de nens en risc de pobresa i consegüentment al seu benestar material o les famílies que habiten en llars que no es troben en condicions del tot adequades (amb humitats, per exemple).
 
Noves aportacions/ 8,6 nens per cada 10.000 són víctimes de violència en l’àmbit familiar. Major alarma desperta el nombre d’adolescents que pateixen d’abusos tant psíquics com físics a l’escola: 12,9 per cada 10.000. Aquesta és una de les noves aportacions de l’estudi del darrer any. I la seva publicació permetrà incidir encara amb més èmfasi en la lluita contra aquesta lacra. Com? A través de l’educació. 
Tal com va explicar Alberch, els infants aprendran a les aules quines situacions «són normals» i quines altres, per contra, s’escapen del tractament adequat a una persona. Aquesta conscienciació a les escoles, paral·lela a la intensificació de les campanyes per tal d’animar a les persones coneixedores de casos de menyscabament a acudir davant la justícia, és el que ha de permetre la reducció dels abusos. I, les noves dades, permetran valorar la incidència de les actuacions. En aquesta línia, Alberch va comunicar la intenció de dur a Andorra la campanya End violence.
 
Avançaments humils/ Gairebé el 30% de les famílies d’Andorra en què hi conviuen menors d’edat no podrien fer front a una despesa inesperada que tingués un valor igual o superior als 400 euros. És a dir, prop d’un terç de la població no podria assumir en un mateix més la compra d’unes ulleres per a la vista i la reparació del termos de l’aigua. Aquesta dada ha millorat respecte del 2012, no obstant, quan el percentatge se situava al 37,1%. Encara en l’àrea del benestar material, el director del CRES, col·laborador amb Unicef per a l’elaboració d’aquest informe, Joan Micó, va destacar el descens del 49% del 2012 al 16,2% les famílies que podrien passar una setmana fora de casa (incloent, però, cases de familiars o amics). Encara menys destacable és la millora pel que fa a les  famílies en què hi ha menors i on cap dels adults té un treball. Les llars amb menors en què els majors estan a l’atur se situen al 0,8%, només un 0,3% menys que al 2012, moment de crisi exacerbada.
 
Cau l’interès per la nacionalitat/ La dificultat de conciliar la feina amb la vida familiar, així com la caiguda en el poder d’adquisició dels nacionals han provocat la disminució de la xifra de natalitat del país. I de les persones que naixen al país, un nombre cada vegada major opta per rebutjar la nacionalitat andorrana en pro de la d’origen.
 
El comitè d’Unicef treballa actualment amb els grups parlamentaris per tal de tirar endavant el pla nacional de la infància, una recomanació que les Nacions Unides van fer a Andorra el 2012. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT