PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Martí: «Andorra no és un objectiu del terrorisme però és un lloc de passatge»

Martí assegura que les autoritats treballen la confrontació del terrorisme amb discreció

Per ESTEFANIA GRACIA

Minut de silenci a la plaça Lídia Armengol, ahir.
Minut de silenci a la plaça Lídia Armengol, ahir. | SFGA
Les comunitats franceses van comunicar dimarts que en vista dels atemptats de Brusel·les es passaria a un nivell superior pel que fa al control i la seguretat en les seves fronteres. Unes mesures que també ha extremat el Principat.

El cap de Govern, Toni Martí, va destacar ahir que davant de situacions com aquestes, «la ciutadania ha d’entendre que abans que tot és la seguretat, això val tant per a la frontera francesa com la espanyola». Així, «les autoritats andorranes, des d’un punt de vista judicial i sobretot policial, estan treballant dins de la discreció» per combatre i fer front al terrorisme, «com tots els països a nivell continental que vulguin lluitar contra una pesta com aquesta».

Martí també va matisar que no hi ha «cap país que estigui lliure de poder patir en algun moment» aquests atacs, «evidentment, jo penso que Andorra no és un objectiu de primera línia, però també som un lloc de passatge». Aquestes declaracions van tenir lloc durant el minut de silenci que es va realitzar ahir a la plaça Lídia Armengol en suport als atemptats del poble belga. On unes 150 persones, la majoria parlamentaris i alguns ciutadans de a peu, es van aplegar per mostrar els seus respectes i condols vers els fets ocorregut.  

Martí va matisar que s’ha atemptat contra uns «valors eterns, com són els democràtics, però aquests perduraran passi el que passi, independentment que hi hagi gent que els vulgui trencar». «Són valors massa forts per mes atemptats que hi puguin haver, però no és fàcil conviure amb aquesta por». El cap de Govern va destacar que al Principat hi ha una comunitat belga de més de 300 persones. I «les paraules de suport i sentiment també van cap a aquest sector que aporta molt a Andorra».

Per la seva part, la subsíndica general, Mònica Bonell, va puntualitzar que des de «la nostra petitesa d’Andorra el que podem fer es sumar-nos a la resta del món en aquesta lluita». Tot i això, que puguin ocórrer aquests atemptats «fa por, perquè és molt greu que pugui haver gent que decideixi per tu quan has de deixar de viure, aquest és un fet es lamentable».

Bonell també va esmentar el fet que per més controls que es facin, «és molt difícil arribar a lluitar contra aquestes persones que no volen continuar vivint i s’emporten moltes vides amb ells, per tant, l’únic que podem fer és lluitar amb tot contra el terrorisme».

Les ciutadanes tornen a casa

Tornar a casa –i en aquest cas a Andorra– després dels atemptats a Brusel·les es va convertir en tota una odissea. Carmen Vázquez i la seva filla ja van comunicar ahir a EL PERIÒDIC la voluntat d’abandonar el poble belga per tornar al Principat, una meta que en un inici no sabien si podrien realitzar, degut a la cancel·lació de vols i al tancament massiu de les vies de transport.
Tot i això, després d’un temps d’incertesa, les ciutadanes van poder arribar ahir a París des d’on posteriorment van continuar el seu retorn fins a Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT