PUBLICITAT

Andorra la Vella

Corts condemna a tres anys de presó a dos dels encausats en l’‘operació Ibiza’

El tribunal inhabilita tres anys un expolicia per diversos delictes

Per marisa da costa

Gent que el migdia d’ahir esperava a les portes de la sala del Tribunal de Corts a rebre la notificació de les seves sentències.
Gent que el migdia d’ahir esperava a les portes de la sala del Tribunal de Corts a rebre la notificació de les seves sentències. | m.c.
El Tribunal de Corts ha condemnat a tres anys de presó ferma i una multa de 20.000 euros a la parella que, l’octubre del 2014, era enxampada amb gairebé 200 grams de droga prop del Col·legi Sant Ermengol. Entre el reguitzell de sentències que ahir es notificaven a la Seu de la Justícia també es va donar a conèixer la pena per a l’expolicia que, entre altres delictes, era jutjat el passat gener per apropiació indeguda i possessió il·legal d’arma. Dos dels quatre anys condicionals que la fiscalia li demanava així com la consegüent inhabilitació del càrrec durant un trienni.
 
Possessió i tràfic de cocaïna/ Després de gairebé un any i mig al Centre Penitenciari, la dona que el cos d’ordre detenia pels delictes de possessió i tràfic de cocaïna en gran quantitat a finals de 2014 va ser ahir finalment notificada que haurà de passar un any i mig més a la Comella. A més, caldrà que satisfaci la quantitat de 20.300 euros tant pels delictes de venda com pel fet d’haver estat consumidora habitual. La pena s’ha vist rebaixada respecte del càstig sol·licitat per part del ministeri públic; el fiscal exigia un lustre i una sanció de 40.000. El tribunal va considerar oportú rebaixar ambdós conceptes supeditant dita consideració a la submissió de la dona a un tractament mèdic. 
 
Malgrat que durant la vista per aquest cas –originat pel decomís d’una bossa amb 168 grams de cocaïna i uns altres 18 de marihuana– les contradiccions de les declaracions no van permetre treure aigua clara de la propietat de la mercaderia (que es trobava a la bossa de mà de la dona), els magistrats van considerar oportú condemnar també a tres anys de privació de llibertat i el mateix import de 20.300 euros l’aleshores parella de la primera, qui el dia de la intervenció, i segons van assegurar els agents, va respondre de manera desmesurada al control, tot i assegurar que la bossa amb la droga era de la seva parella. Aquesta part, a més, serà expulsada del Principat durant 15 anys un cop surti de penitenciaria.
 
El tercer dels encausats en un cas que el servei d’ordre va donar en batejar operació Ibiza i que, presumptament havia estat el qui havia facilitat la droga, s’ha vist exempt de la pena de sis anys així com de pagar els 40.300 euros de multa que la fiscalia li exigia per tràfic i venda de productes estupefaents en gran quantitat, amb l’agreujant de fer-ho en un lloc d’esbarjo, del que finalment ha estat absolt.
 
Inhabilitació per a un expolicia/ Tot i que està prejubilat, l’expolicia acusat dels delictes de possessió il·legal d’arma curta (amb l’agreujant de tenir les marques esborrades) així com per tenir un dipòsit d’armes, pel delicte de creació i ús d’un document inveraç per part d’un funcionari públic, per possessió en gran quantitat de producte estupefaent i, en darrer lloc, les contravencions penals de furt i apropiació indeguda continuades, ha estat inhabilitat durant els propers tres anys de la potestat d’exercir el seu càrrec, a més dels dos anys condicionals que, per tot plegat, li han estat imposats. D’altra banda i a més de l’evident decomís de les armes i municions que varen ser trobades a la seva llar, l’home  ha vist retirat de per vida el seu permís de port d’arma.
 
En un control al domicili de l’exfuncionari arrel de les imatges de videovigilància que l’inculpaven d’haver furtat una càmera de fotografia a la secció d’objectes perduts de l’edifici de l’Obac, el mateix cos al que pertanyia trobava durant la perquisició múltiples pertinències del servei, fins i tot objectes dels que s’hauria d’haver encarregat de destruir. Entre altres coses, els agents van trobar a casa del condemnat 180 grams d’haixix que hauria extret dels despatxos de la Policia, així com revòlvers, granades i silenciadors, a més de manilles, aparells fotogràfics diversos o prismàtics. 
 
Durant el judici –que tenia lloc el passat gener després de transcorreguts quatre anys–, la representació lletrada de l’expolicia atribuïa la conducta del seu client no al fet que «es traci d’un lladre» sinó a la seva  «tendència inevitable a l’acumulació de coses» per causa d’una «capacitat crítica minvada» originada per un «impuls» i «compulsió» que es veu incapaç de controlar i al que l’advocada no va saber donar solució, així com tampoc el metge psiquiatra que conduïa el tractament psicològic del policia arrel que esclatés tot plegat.
 
81 euros d’indemnització/ Més d’una quinzena de casos van ser ahir donats per tancats –en cas que no s’hi interposi recurs davant del Superior– amb la lectura de la decisió per part de la taula de jutges. D’entre aquestes 16 sentències, bona part responien a delictes per lesions doloses. Un dels processats en aquest sentit haurà de satisfer 81 euros a la seva víctima com a indemnització. El considerat autor de l’agressió a un home qui suposadament li deuria una important xifra de diners era condemnat, a més, a 10 mesos de presó condicional. 
 
En aquest àmbit, un home declarat en rebel·lia i que, per tanr, ja donava per perduda la causa des de l’inici: aquest haurà de pagar aproximadament uns 2.300 i complir una pena de 18 mesos condicionals per la comissió d’un delicte major de lesions doloses amb un objecte que podria haver causat mals majors i fins i tot la mort. 
 
Per últim, dos joves implicats en una baralla a Soldeu hauran de pagar 5.300 euros abans dels dos propers anys a la seva víctima, a més de satisfer 2.170 euros a la CASS pel tractament mèdic que la víctima requeria després de l’agressió.
 
Salut pública/ Un noi que en el moment de la detenció era encara menor de 21 anys i que va ser enxampat per la Policia cedint droga a menors d’edat, va ser condemnat per Corts a un any i mig condicionals i a una multa certament curiosa per la infracció: 15 euros. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT