PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dia de mones, padrins i fillols

La celebració del Dilluns de Pasqua va acompanyada del tradicional pastís rodó

Per ivan álvarez

Tres mones, de tres sabors diferents, per poder triar la que més agradi als fillols que celebren aquest dia.
Tres mones, de tres sabors diferents, per poder triar la que més agradi als fillols que celebren aquest dia. | Emilio Prenas
Segons indica la història, la mona entesa com a tal, com a un producte dolç propi de Pasqua, es remunta al segle XV. No va ser fins entrat el segle XX quan es van canviar alguns ingredients i ja es van posar els típics ous durs amb la closca pintada o, anys més tard, un ou de xocolata per ornamentar el pastís.
Actualment, les mones estan fetes amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata i, tot i que hi ha diferents models, la majoria estan adornades amb plomalls, fruita confitada, ous i alguna figura de xocolata on acostuma a residir la veritable varietat. 
 
Personatges de dibuixos animats, jugadors de futbol, escuts esportius o qualsevol detall i que cridi l’atenció dels fillols i dels nens acostumen a ser vàlids. Normalment, la gent acostuma a fer les demandes a darrera hora. Berna Gaspà, responsable de la Fleca Font a Escaldes-Engordany, així ho reconeix: «El dia de la Mona és dilluns i no és fins divendres, o fins i tot, dissabte, quan la gent s’acaba d’animar i va a comprar-la». 
 
Quan parlem de Mones, parlem sempre del que és el pastís. Una altra cosa és l’ornamentació, l’ou de xocolata o la figura de xocolata. «Cada vegada més la gent no compra el pastís i es decanta per l’ou gran, peces o figures de xocolata perquè surt més econòmic i agrada més als nens», comenta Gaspà. Evidentment, també entra el tema monetari, ja que l’elecció final pot respondre a «un tema de pressupost, perquè la mona amb la guarnició és el regal tradicional que el padrí o padrina de bateig fan al nen», assegura la responsable. 
 
Gaspà explica que «la Mona base porta els plumolls, un parell d’ous petits de xocolata i els pollets. A partir d’aquí, cadascu la pot fer variar al seu gust i a la seva butxaca». 
 
Pel que fa a les preferències dels clients, explicar que el pastís que més es demana són «el de fruita i el típic de mantega. Totes tenen la base de pa de pessic, però unes porten més melmelada de préssec que altres, més mantega que altres o més xocolata, per exemple».
 
Els preus de les Mones no varien gaire entre un any i un altre i afirma que aniran entre els 16 i els 20 euros, tot depenent de l’ornamentació que s’hi posi. En aquestes coses, les nenes i fillols sempre tenen la darrera paraula i no acostumen a amagar les seves preferències. «Sempre ha tingut molt bona rebuda, la Minnie Mouse per les nenes i les pilotes de futbol, amb xocolata blanca i amb llet, pels nens. A més, galls, gats, ossets, pallassos i paraigües petits de xocolata són productes bàsics, que són econòmics i que agraden molt. Per això també tenen molt bona sortida», indica Gaspà.
 
Argumenta que hi ha molta gent que prefereix adquirir l’ou gran de xocolata amb una sorpresa a dins, que no pas la mona clàssica i va subratllar que «la gent acostuma a espavilar tard». Finalment, reconeix que «demanem moltes coses de mida petita perquè són econòmiques, es veuen bé i es venen molt bé. El que més agrada als nens és el que veuen a sobre de la Mona perquè, molts cops, el pastís ni el proven!». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT