PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Gallardo creu que la decisió final dels liberals «no s’allargarà»

El president suplent del grup recorda que el pacte és un fet i que «ara no tenim pressa per contestar»

Per Iván Álvarez

Pere López, Toni Martí, Ladislau Baró i Víctor Naudi després de la signatura del Pacte d’Estat, el passat mes de febrer
Pere López, Toni Martí, Ladislau Baró i Víctor Naudi després de la signatura del Pacte d’Estat, el passat mes de febrer | Tony Lara
La unitat del país pel que fa a les negociacions amb la Unió Europea, amb la finalitat d’aconseguir un acord d’associació, roman, encara, coixa. L’absència del Grup Parlamentari Liberal en el Pacte d’Estat segueix escrivint capítols i no sembla que, ni molt menys, estiguem vivint l’epíleg de la qüestió. Tot i això, el president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, va reconèixer que la decisió final per saber si s’adheriran o no al Pacte d’Estat «no s’allargarà gaire».
 
Malgrat aquesta declaració, el conseller liberal sí es va mostrar més ambigu a l’hora de definir si, ara mateix, estaven més aprop o més lluny d’afegir-s’hi. «Estem analitzant el pacte que se’ns va proposar i, d’altra banda, avançar en els impactes que vol tenir una decisió d’aquest tipus des del punt de vista jurídic, financer i econòmic, vist que el Govern no ho ha sabut o volgut fer».
 
Gallardo és conscient que són «valoracions complexes, però que s’han de fer» i ho va exemplificar posant sobre la taula, novament, el cas de Gran Bretanya. Va insistir en que el Govern «potser creu que no és necessari fer-les, nosaltres pensem que sí i per ser conscient dels riscos i els avantatges que poden suposar l’acord d’associació, hem de realitzar aquesta fase d’anàlisi». Un estudi, va exposar, que «no s’allargarà molt més», ja que «depèn del punt que s’analitzi» semblen estar més a prop del sí o del no. «No és una qüestió de temps», va subratllar. «Tenint en compte que el Pacte està tancat i  que no se’ns va donar el termini que vam demanar ni la possibilitat de ser-hi, ara no tenim pressa ni tenim la pressió per contestar», va aclarir.
 
El president suplent liberal va explicar que el primer document que han estat analitzant amb l’assessor «anava molt centrat en el tema del Pacte d’Estat» i ara estan «ampliant una mica més aquesta reflexió, i comprovant els aspectes positius i negatius». En aquest sentit va defensar que «sempre hem dit que es pot fer un acord d’associació sense un Pacte d’Estat i que una cosa no implica a l’altre, com el fet de dir que no al Pacte no és dir no a Europa». 
 
A més va recordar que el Govern ja tenia en el seu full de ruta negociar l’acord d’associació i que els liberals «siguin o no hi siguin no impedeix que es pugui fer, ni impedeix que nosaltres puguem fer les nostres aportacions, donat que és una negociació que ja s’està fent».
 
Per part seva, la consellera d’SDP, Sílvia Bonet va remarcar que «quant més unió hi hagi a l’hora de negociar amb una sola veu, serà molt millor per defensar l’objectiu». «Des del primer moment hem dit que Liberals han de participar en el Pacte d’Estat i esperem que, un cop acabin tots els anàlisis interns, es puguin incorporar, perquè les seves aportacions ens ajudaran», va indicar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT