PUBLICITAT

Arieja

Un focus de llengua blava es troba a 40 km del Pirineu

L’origen del virus s’ha registrat en una explotació de l’Arieja, a França

Per EL PERIÒDIC

Un ramat de bestiar pastura pel Pirineu.
Un ramat de bestiar pastura pel Pirineu. | EL PERIÒDIC
La setmana passada es va declarar un focus de llengua blava en una explotació a la zona de l’Arieja, a França, a 40 quilòmetres de la frontera amb Catalunya, segons publica NacióDigital. Qui també assegura que l’administració francesa ha reconegut que tot l’àrea del sud de França ja està declarada com a zona restringida.
 
La normativa determina que cal establir una àrea de protecció a 100 quilòmetres de radi al voltant del focus. També obliga a fixar una zona de vigilància en 50 quilòmetres més –en total 150 quilòmetres d’àrea restringida rodejant el focus–. Seguin aquesta legislació, bona part de les comarques pirinenques es trobarien dins d’aquest cercle de perillositat.
 
Vers els fets, el responsable d’Unió de Pagesos a les comarques de muntanya, Joan Guitart, va esmentar diumenge que no «cal alarmar ni cal exagerar aquesta situació». A més, «segons tinc entès, la granja on s’ha localitzat el focus ja no és portadora». 
 
Dit això, «és evident que en les darreres setmanes sembla que la malaltia vírica s’ha estès a França i s’acosta a la frontera». Guitart també va afirmar que «entre la reacció de la vacuna –els animals agafen febre i rendeixen per sota del que és habitual– i la infecció, jo prefereixo la vacuna, és clar, però no estic gens preocupat, la veritat».
 
Tanmateix, Guitart va lamentar que els protocols d’actuació contra la malaltia entre països siguin tant diferent. «Aquí, les administracions ens han donat fins el mes de juny o juliol per vacunar, seria recomanable que tot el bestiar estigui vacunat abans de pujar a la muntanya», va manifestar el resposable.
 
Tot i això, l’opinió dels experts del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA), en una reunió recent del Comitè de Seguiment de Llengua Blava, era molt més negativa, segons assegura NacióDigital. Els tècnics van exposar els seus temors i van afirmar que era «altament probable» que si no s’augmentava el ritme de vacunació, el virus pogués acabar entrant a Catalunya. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT