PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ASDA parlarà amb Ocupació per crear una borsa de treball

L’associació vol que es faciliti la contractació en les empreses

Per ESTEFANIA GRACIA

Ciutadans participen en una caminada solidària de l'ASDA.
Ciutadans participen en una caminada solidària de l'ASDA. | TONY LARA
L’Associació per la Síndrome de Down d’Andorra (ASDA) es reunirà properament amb el Servei d’Ocupació per exposar la necessitat de crear una borsa de treball que contempli a les persones amb discapacitats intel·lectuals. 
 
La presidenta de l’associació, Marta Pérez, matisa que actualment és molt complicat que persones amb síndrome de Down s’introdueixen en el món laboral si no és passant per l’escola especialitzada Nostra Senyora de Meritxell. L’associació demana que s’obrin més oportunitats i que si s’escau, es donin facilitats perquè comerços i indústries puguin contractar a persones discapacitades.
 
Pérez assegura que ja s’ha contactat amb tres o quatre empreses «que estan disposades a posar en la seva plantilla» a persones amb síndrome de Down. D’altra banda, l’associació segueix lamentant que no hi hagin dades concretes sobre el cens de població que té síndrome de Down. 
 
«Per ara, quan ens volem comunicar l’única opció que tenim és enviar cartes a l’escola de Meritxell perquè aquesta les remeti a les famílies inscrites, però no tenim manera de saber quantes n’hi ha exactament», destaca Pérez. 
 
Tot i això, comptabilitzant els membres inscrits en l’associació (vuit famílies) «més els que podem conèixer, creiem que Andorra supera la cinquantena de persones que tenen síndrome de Down».
 
Formació continuada / Pérez també remarca que les negociacions amb el Ministeri d’Educació estan donant els seus fruits, ja que després de mantenir diverses reunions, «estem molt contents perquè veiem que estan interessats en seguir una línia d’inclusió i formacions professionals per a les persones amb síndrome de Down». 
 
Actualment, quan s’acaben els estudis amb 16 anys, no hi ha més cursos especialitzats perquè les persones amb discapacitats intel·lectuals puguin continuar estudiant, destaca l’ASDA. «Nosaltres estem treballant perquè puguin tenir una vida independent i demanem que s’estudii la possibilitat de fer professionalitzacions adaptades». 
 
Una mesura que l’Administratiu està treballant de forma positiva, ja que, segons Pérez, el Ministeri d’Educació té previst visitar altres centres especialitzats de Catalunya on s’ofereixen formacions adreçades a persones amb discapacitats intel·lectuals per estudiar-ne les possibilitats a Andorra. 
 
Així, en un futur pròxim, «pot ser que pel proper curs 2016-2017 –si no una mica més endavant– tinguem alguna formació professional especialitzada per a les persones amb síndrome de Down». Per dur a terme aquests cursos, caldria una nova plantilla de professors i educadors adaptats per poder impartir els estudis de la millor forma possible. 
 
L’ASDA també té previst reunir-se en breus amb el Ministeri de Salut per crear un protocol que permeti als familiars de persones amb síndrome de Down tenir informació i saber on s’han d’adreçar si tenen qualsevol urgència o problema mèdic. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT