PUBLICITAT

ESCALDES-ENGORDANY

Sinca ambienta a Andorra una novel·la sobre abusos familiars

L’escriptor denuncia a ‘Malparits!’ els casos més desconeguts

Per EL PERIÒDIC

L’escriptor i periodista Genís Sinca
L’escriptor i periodista Genís Sinca | ACN
L’escriptor i periodista Genís Sinca i Algué (Manresa, 1970) ambienta a Andorra la seva última novel·la, Malparits! (Columna), basada en el cas real d’una amiga seva que va patir abusos sexuals d’un familiar quan era una nena. «Andorra és un punt de pas de les migracions i m’interessava molt perquè la família de la noia havia tingut una borda en un lloc inventat anomenat El Part dels Ocells», ha explicat Sinca a Europa Press. 
 
La trama de Malparits! la protagonitza un jove de 25 anys afectat per la Síndrome de Tourette que va a treballar a Andorra a una cadena de supermercats i per fer-ho s’ha de disfressar de gallina. «La meva solució narrativa es diu Kivi», detalla Sinca sobre el protagonista. El noi pretén ajudar la noia de la qual està enamorat, és «massa bona persona», i la seva síndrome permet a l’escriptor «colar les històries d’una manera histriònica». La Tourette barreja tics físics i incontinència verbal, i Kivi no s’està de cridar «malparits» sempre que pot. 
 
Sinca va conèixer el cas de la seva amiga fa 10 anys, quan li va explicar que un oncle havia abusat d’ella. «Jo buscava un gran tema de novel·la que fos difícil, però al final el tema em va trobar a mi», confessa l’autor. «Quan la meva amiga m’ho va explicar, em vaig adonar que es tractava d’un tema ocult. El que més em va impactar va ser que, en parlar-ho amb diferents persones, quasi sempre algú coneixia algun cas d’abús infantil», afegeix. 
 
«Els casos que rarament surten a la llum són els intrafamiliars, perquè significa denunciar la mateixa entitat que et vol ajudar. Moltes vegades el que acaba passant és que les víctimes se senten culpables, i això és horrorós», confessa.
 
Sinca, que fa anys va treballar de periodista de premsa escrita a Andorra, va guanyar el premi Josep Pla 2013 amb la novel·la Una família exemplar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT