PUBLICITAT

La Massana

Un espectacular incendi a l’edifici Tiffany’s sacseja la Massana

L'habitatge on es va originar el foc havia rebut una intervenció dilluns i s’havia avisat del perill

Per R. M. S. / E. G. / I. Á.

Els bombers treballen en les tasques d'extinció de les flames ,ahir a la Massana.
Els bombers treballen en les tasques d'extinció de les flames ,ahir a la Massana. | TONY LARA
Un incendi que es va declarar cap a dos quarts de nou del vespre va trencar la tranquil·litat de La Massana. La teulada i els pisos superiors de l’edifici Tiffany’s van patir la virulència de les flames, que es van anar propagant a un ritme vertiginós, ja que es tracta d’un immoble vell i amb una part superior parcialment de fusta. Una vintena d’efectius del Cos de Bombers, quatre vehicles, policies, agents de circulació de la Massana i efectius de Protecció Civil van treballar incansablement en l’extinció del foc que, al tancament de la present edició, estaven en fase d’extinció.
 
La tasca dels bombers va ser més costosa del que es podia esperar, ja que l’estructura de la teulada, de fusta i placo, impedia als efectius actuar des de la part de dalt. Així, es van veure obligats a entrar un a un als habitatges perquè, si trepitjaven, hi havia seriós perill d’enfonsar-se donada la fragilitat dels materials. 
 
El cap de Govern, Toni Martí, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, el director del Cos de Bombers, Joan Carles Recasens, i el director de Protecció Civil, Francesc Areny, així com el cònsol major de La Massana, David Baró, es van apropar a la zona per supervisar les accions. En un gabinet de crisi improvisat a les oficines de Vallnord, just davant de l’edifici afectat, es van reunir i es van decidir les passes a seguir pel que fa al reallotjament dels veïns. Un total de 75 pisos i de 155 persones van ser desallotjades de l’edifici, 36 d’aquestes van ser reubicades en diferents hotels de la parròquia i, la resta, va decidir anar a casa d’amics i familiars.
 
En aquest sentit, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va declarar que «sortosament tots els veïns de l’edifici han estat desallotjats a temps» i que el foc havia estat «més virulent dels que es preveia i s’estan dedicant tots els esforços». El ministre no va negar el fet que ahir hi hagués hagut una intervenció en el pis on s’ha originat l’incendi i va afirmar, pel que fa a la hipòtesi de l’origen del foc, que «ha estat la xemeneia d’un dels pisos de la darrera planta de l’edifici afectat i, com que hi ha molt fusta, ha provocat que s’estengués amb relativa facilitat. El foc corre per sota i s’està treballant per aïllar-lo per tal que es pugui extingir», va apuntar. Visiblement neguitós es va mostrar el cònsol major de la parròquia, David Baró, que va remarcar amb insistència que «el més important és poder reallotjar a tots els veïns afectats i que, de moment, no s’han lamentat danys personals». Baró va apuntar que es tractava d’«un dels incendis més importants que recordo a la Massana, segur. És complicat però s’ha de mantenir la calma. Hi ha inquietud, és lògic, entre els veïns, però són conscients que una cosa és el ben material i una altre és la persona física».
 
«Un ensurt molt important»/ José Carlos Maya, un dels veïns afectats, va explicar que ja es trobava al llit quan els veïns el van avisar del foc i que s’havia endut «un ensurt important». «He agafat la cartera, diners, documentació i res més», va afegir espantat. El veí va aportar una dada clau, ja que assegurava que li havien dit que «ahir a un senyor se li va cremar la xemeneia i van haver de venir els bombers». En aquesta possible mala neteja de la xemeneia es on estan posades les hipòtesis de les principals causes de l’origen del foc. «El president va dir que ja ho van avisar fa més d’un mes que s’havia de fer el manteniment de la xemeneia i, si no es fa, les conseqüències vénen ara», va lamentar Maya. Al tancament de l’edició el foc ja estava en fase d’extinció. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT