PUBLICITAT

La CEA alerta que l'IVA espanyol és només una solució "a curt termini"

  • Altimir afirma que cal "aprofitar" el diferencial però també cercar altres solucions
  • Apunta que en un futur la competitivitat passa per mantenir i reduir els marges
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns usuaris analitzen les ofertes d'un comerç amb el reclam del diferencial impositiu, ahir a la tarda. Foto: ORIOL LLAURADÓ

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, va afirmar que l'increment a Espanya de l'impost sobre el valor afegit (IVA) del 16 al 18% a partir de l'1 de juliol passat ha de ser per Andorra "un fet a aprofitar" des del punt de vista del diferencial de preus, tal com van destacar els agents econòmics fa poc més d'un mes, però que "en cap dels casos ha de ser vist com una solució de futur". En aquest sentit, i segons el líder de la patronal, les compres que durant aquest estiu estan realitzant els visitants procedents del país veí del sud sí que estarien tenint un punt motivador en aquest diferencial fruit de la imposició més reduïda que hi ha al Principat, ja que "l'IVA del 18% espanyol sí que és a curt termini un element positiu" per a l'economia interna.

D'aquesta manera, l'afluència de turistes que durant aquestes setmanes estan passant les vacances a Andorra estaria tenint un efecte en certa manera pal.liatiu dins d'un context de crisi en què el comerç no és una excepció pel que fa als números de decreixement de negoci respecte a anys anteriors. De fet, és la crisi que pateix en un grau especialment virulent Espanya, segons va reflexionar Altimir, la que, juntament amb l'esmentat diferencial fruit del nou IVA del 18%, hauria de ser canalitzada mitjançant els turistes com una font de negoci durant els pròxims mesos.

Des de la CEA, però, s'han anat reivindicant des de fa temps mesures de caire estructural per afavorir la viabilitat futura del Principat, demanda que amb la sortida de la llista grisa de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) el mes de febrer passat va adquirir un to mes ferm. Després que la confederació lamentés l'escassa eficiència de les mesures de reactivació per part de l'Executiu liberal, ara l'anàlisi se centra en els socialdemòcrates, tot i que el Govern de Jaume Bartumeu ja va fer públics els compromisos consensuats pels agents socioeconòmics fruit de les taules de treball per al desenvolupament econòmic, que compten amb el vist- i-plau en termes generals de tots els que hi van participar.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT