PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Claudio Chiappucci confirma que participarà a La Purito 2016

Amb més de 1.100 inscrits, la marxa ja supera el nombre de l’edició del 2015 a falta de quatre mesos

Per ALBERT CANES / RAFA MORA

Claudio Chiappucci, amb el mallot de líder de la muntanya, celebra un triomf d’etapa al Tour de França.
Claudio Chiappucci, amb el mallot de líder de la muntanya, celebra un triomf d’etapa al Tour de França. | EL PERIÒDIC
Quan encara resten quatre mesos i mig per a la celebració de La Purito 2016, ja es coneixen alguns dels participants elits en la marxa cicloturista organitzada pel resident andorrà del Katusha, Joaquim Rodríguez. 
 
Si l’any passat va destacar la participació de Miguel Indurain en la primera edició d’una prova que va triomfar, entre molts altres esportistes de renom, per a aquesta segona ja està confirmada la inscripció d’un dels grans rivals del mite espanyol als anys 90, Claudio Chiappucci. L’italià, conegut com el Diable, serà el proper 14 i 15 d’agost a Andorra per dur a terme la marxa de 145km, 5.200 metres de desnivell i sis ports de muntanya, calcant el recorregut de l’etapa reina de la Vuelta a Espanya 2015 i el de La Purito 2015.
 
Chiappucci és recordat per ser un dels escaladors més importants de la història del ciclisme i també per coincidir en el moment d’Indurain, amb qui va tenir grans rivalitats juntament amb Gianni Bugno i el suís Tony Rominger, però que no el va permetre embutxacar-se cap de les grans voltes. Entre les etapes més icòniques de la rivalitat hi ha la del Tour de França de l’any 1991 amb final a Val Louron, en la qual l’italià es va endur el triomf davant un Indurain que es vestia de groc i iniciava la seva llegenda en la prova francesa. 
 
Com és lògic, portar una mite del ciclisme a Andorra com és Chiappucci, que compta amb dos segons llocs i un tercer al Tour i dos segons i un tercer al Giro d’Itàlia, comportarà un ressò important per al Principat. Purito, per tant, es mostra satisfet ja que es compleix així un dels objectius que té la realització de la marxa. «Cada any intentarem portar un ciclista de nivell com aquest. Al final el que volem és promocionar Andorra en aquest sentit. Hi haurà molta gent a qui li agradarà poder pedalar amb el seu ídol de petit. Sobretot també obrim el panorama internacional, ja que ell segurament parlarà molt a Itàlia de La Purito i d’Andorra i és el que ens interessa a nosaltres», comenta Purito.
 
El ciclista del Katusha defineix el Diable com «el primer escalador que tenim a la memòria perquè era un corredor que tant li donava si tingués una pujada o res, sempre t’arrancava des del primer port. Jo crec que és un dels millors escaladors de la història i en una cursa com aquesta portar un ‘superescalador’ com ell li dóna a la prova un gust molt especial». 
 
Indurain no està descartat/ Aquest any, es donarà continuïtat a la participació de noms, amb Chiappucci com a estrella principal, però encara resten més de quatre mesos i poden sortir algunes sorpreses més. Indurain, per exemple, no està descartat ni confirmat. El ciclista espanyol no acostuma mai a repetir una marxa, però Purito accepta que «li va agradar moltíssim» la cursa de l’any passat i «tampoc hi ha res tancat». També algunes personalitats del món motor seran presents, com ja van fer l’any passat, amb Toni Bou, Dani Juncadella, Nani Roma o Roberto Merhi, entre altres, i hi hauran algunes sorpreses més. 
 
Altres noms confirmats/ Alguns ex ciclistes que ja se sap que formaran part de La Purito, a més de Chiappucci, són Joseba Beloki, posseïdor de tres podis al Tour i ciclista marcat per una caiguda forta el 2003 a la prova francesa, Chechu Rubiera, l’ex gregari d’Armstrong a l’equip Discovery Channel, el representant de Rodríguez, Àngel Edo, i altres personalitats com Kiko García, Egoi Martínez, Joan Horrach, i Òscar Lanza. S’espera que puguin sumar-s’hi encara més noms a aquesta llista d’ex ciclistes i, per descomptat, a tots aquests ciclistes se’ls hi ha de sumar Purito, «si no hi ha cap entrebanc» d’aquí a l’agost. 
 
Batent rècords/ A part de les personalitats que formaran part de la marxa d’aquest any, La Purito ja compta amb una gran quantitat d’inscrits quan encara resten quatre mesos i mig. De fet, la prova ja ha superat el nombre de participants del 2015, que va ser de 1.085 ciclistes entre els tres recorreguts, i ja se situa en 1.124. Ja es va dir que l’objectiu és arribar als 2.000 i seguint aquest ritme de creixement les possibilitats d’arribar a aquesta xifra són més elevades. On més s’ha vist l’augment d’inscripció és en la cursa llarga, amb 870 ciclistes registrats fins el moment, quan en el 2015 hi van córrer un total de 643. En el recorregut curt, hi ha un total de 220 inscrits fins el moment, mentre que en el mini n’hi ha 29. La novetat d’aquest any, la cronoescalada de dissabte als Cortals, compta amb 34 ciclistes per ara. 
 
Després de l’èxit del 2015, La Purito 2016 apunta més alt en quant a nombre de participants i també a qualitat dels ciclistes. A més a més, amb quatre mesos per endavant, aquesta primera llista de xifres i noms pot créixer molt més.

El GP Miguel Indurain i la Itzulia, les següents curses 
 
El calendari de la propera setmana per a Joaquim Rodríguez passa per dues proves, una clàssica i l’altra d’una setmana. Aquest dissabte, Purito serà al Gran Premio Miguel Indurain, que es diputa entre Itaroa i Villava amb un recorregut de 183 quilòmetres, gairebé 3.000 metres de desnivell positiu i tres ascensions de primera categoria. El resident ja va obtenir el triomf el 2010 en aquest Gran Premi i dilluns iniciarà una altra prova que es va endur l’any passat: la Volta al País Basc. Aquest any, la Itzulia es presenta més dura que mai amb un total de 32 ports de muntanya durant els sis dies de competició. A més a més, a Purito s’hi poden afegir Nairo Quintana, que ve de guanyar la Volta a Catalunya, i Alberto Contador. Malgrat tot, encara no estan confirmats oficialment. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT