PUBLICITAT

Andorra La Vella

32.800 euros en una ‘furgo’ sense conductor

La fiscalia exigeix 50.000 euros a un home acusat de contraban de tabac

Per MARISA DA COSTA

La sala de la Seu de la Justícia en què ahir se celebraven les vistes pels delictes de contraban i furt.
La sala de la Seu de la Justícia en què ahir se celebraven les vistes pels delictes de contraban i furt. | TONY LARA
Una furgoneta carregada amb 32.880 euros invertits en tabac estampada en un munt de neu al Pas de la Casa; el conductor en fugia sense posar el fre de mà en ser advertit d’un control del cos de Policia. Encara avui no es coneix amb certesa qui transportava aquells 24.000 paquets abandonats enmig del glaç del gener de 2013.
 
El ministeri públic exigeix un any de presó condicional i el pagament d’una multa de 50.000 euros a l’home a qui acusa d’haver traficat amb aquesta quantitat de tabac xifrada en gairebé 33.000 euros. El vehicle en què es trobava la mercaderia va ser abandonat als entorns de la frontera franco-andorrana quan, presumiblement, el conductor hauria estat advertit de la presència d’agents i, davant del risc i –tal com van declarar els mateixos policies presents el dia d’autes– optava per endinsar-se muntanya endins sense que fos enxampat.
 
Cap dels dos funcionaris del cos de seguretat que van presenciar la  fugida van arribar a identificar la persona, així com tampoc no consten imatges de les càmeres de seguretat amb què es pugui apuntar l’autor del delicte menor de tràfic il·lícit. 
 
La fiscalia es regeix pel nom amb què es trobava llogada la furgoneta utilitzada per fer l’acusació. En tot cas, en desconèixer la identitat del conductor i vist que l’acusat va negar en tot moment haver estat l’encarregat de portar el vehicle, la fiscal sol·licitava considerar l’home coautor per facilitar la contractació del servei temporal de transport amb un negoci espanyol.
 
L’acusació pública se sustenta, a més de la documentació de l’empresa de lloguer, en altres indicis que la defensa, per la seva banda, considera insuficients, poc fonamentats i que el processat va negar en tot moment davant la vista que ahir es desenvolupava davant dels magistrats del Tribunal de Corts.
 
La part acusatòria suma al lloguer del vehicle (fet en una empresa de l’Estat veí) la presència, en el moment dels fets, de quatre coneguts rostres per al servei de seguretat del món del tràfic de mercaderies al Principat, amb qui el processat guarda relació. Els informes apuntarien que tres d’aquestes persones, integrants de l’automòbil que precedia a la furgoneta, haurien fet de cotxe pilot i van avisar a temps el contrabandista. A més, recull unes declaracions vagues i «imprecises» i afegeix el fet que no aportés testimonis respecte de la seva estada a casa en el moment dels fets. Per tot plegat i en vista que es tractaria –de ser considerat culpable– de reincidència, se li demana una pena de 12 mesos condicionals, una multa de 50.000 euros, el decomís de la mercaderia i, per últim, el pagament dels costos processals.
 
Demanda d’absolució/ La defensa, de la seva banda i aplegant-se a la inexistència de més prova que el contracte de la furgoneta, exigeix l’absolució de l’home. Aquest darrer va negar en tot moment haver estat el conductor del vehicle amb què es pretenia traspassar d’Andorra a França el tabac i va assegurar haver facilitat el seu nom per al contracte del vehicle coaccionat per dos veïns de la Seu d’Urgell que no han estat identificats. Segons va recordar, en el moment dels fets no podia conduir per torbar-se amb el carnet requisat per la mateixa batllia.
 
10 mesos ferms per furt/ A més del cas de contraban, els magistrats de Corts també van escoltar ahir la confessió d’una dona que, reconeixent haver furtat gairebé 300 euros i diverses peces de bijuteria, s’enfronta a dos anys i mig de presó, dels quals 10 ferms, a més del pagament dels costos processals. La víctima no va sol·licitar indemnització, més que el retorn d’allò que li havia estat sostret i que ja s’ha efectuat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT