PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Escaldes tanca l’exercici 2015 amb un superàvit de 2,9 milions

Magallón tem que s’entri la llei de carreteres abans de tractar les transferències i competències

Per Iván Álvarez

Un moment de la sessió ordinària del Consell de comú d’Escaldes-Engordany, ahir.
Un moment de la sessió ordinària del Consell de comú d’Escaldes-Engordany, ahir. | El Periòdic
La corporació d’Escaldes-Engordany va tancar ahir l’exercici pressupostari de l’any 2015 amb un superàvit de 2,9 milions d’euros i va presentar una reducció del deute d’un 25%, que el fixa, actualment, en 25,8 milions. Atenent als 34,8 que es van exhibir al 2011, el comú se situa un 35% per sota del límit d’endeutament legal establert. Pel que fa al pressupost de despesa, aquest s’ha executat en un 88,9% del previst. 
Un tancament de comptes i liquidació pressupostària del 2015, que la consellera de Finances, Núria Gómez, va valorar «positivament» i va accentuar que eren uns resultats que calia «contextualitzar» ja que reflectien, «no només els comptes de l’any passat sinó de la totalitat de l’anterior mandat». Durant la seva valoració, Gómez va reiterar que l’actual equip comunal va arribar en un «context econòmic molt desfavorable, amb una davallada d’ingressos importantíssima i amb la necessitat de prendre mesures per controlar la despesa». La consellera va apuntar que aquest esforç de contenció ha permès «presentar uns comptes sanejats i equilibrats» i que tot l’increment en els ingressos l’han pogut reconduir a «augmentar la capacitat d’inversió del comú per fer front a nous projectes». 
Un aspecte que el conseller liberal, Marc Magallón, va aplaudir i que Gómez va subratllar va ser que, per primer cop, el comú compleix amb un dels principis que preveu la llei de finances comunals, «el principi de suficiència», i que «la totalitat de les despeses corrents estan finançades amb ingressos propis». 
 
Reducció de l’endeutament/ Un dels principals punts de fricció van residir en la valoració de la reducció del deute, amortitzat el 2015 en 2,8 milions d’euros. La consellera del PS, Cèlia Vendrell, va lamentar que part d’aquesta reducció hagi estat producte de «petits estalvis» que han afectat als mateixos treballadors públics o els infants de la parròquia, així com entitats sense ànim de lucre. Vendrell va defensar que algunes de les retallades es podrien haver evitat i va criticar, de nou, que durant la legislatura l’equip comunal hagi recorregut en excés a la contractació de personal de caràcter eventual –144 llocs de feina–, enlloc d’apostar més pels contractes fixos.
 
Llei de carreteres/ Magallón va entrar una pregunta al Comú referent al redactat de la nova Llei de carreteres i va assegurar no entendre perquè s’estava treballant en aquest document sense haver tractat la gestió de les competències i transferències, «amb les indefinicions que comporta» . En aquest sentit, Magallón va exposar que en aquest redactat es tracten temes que són competència del Govern, com «el manteniment, la seguretat i la senyalització» i que «si no estem alerta, les entitats comunals podrien acabar fent-se càrrec de competències que fins ara no tenien». Finalment, el membre de l’oposició va recordar que «és importantíssim que qualsevol competència nova vagi acompanyada sempre de la pertinent transferència».
PUBLICITAT
PUBLICITAT