PUBLICITAT

LA MASSANA

La quotidianitat reduïda a cendra

El foc destrueix alguns apartaments i d’altres queden greument afectats per la pressió de l’aigua

Per ESTHER JOVER MARTIN

Estat d’un dels àtics afectats per les flames (el pis superior va quedar calcinat).
Estat d’un dels àtics afectats per les flames (el pis superior va quedar calcinat). | TONY LARA
Una fotografia en blanc i negre, probablement d’una àvia o besàvia, es manté impol·luta en una paret, mentre al seu entorn tot està devastat, ple de sutge, cendra... En un racó, roba estesa, i a sobre d’una taula, un puzzle de 1.500 peces a mig fer... L’incendi del Tiffanys deixa escenes commovedores, amb apartaments totalment destruïts per les flames. La vida quotidiana aturada i convertida en un no-res.

A les dotze del migdia, un nombrós grup de veïns es va concentrar davant de l’immoble a l’espera que els bombers i Protecció Civil els acompanyessin, pis per pis, a buscar les seves pertinences. O el que en quedava. La gent estava inquieta perquè no sabia què es trobaria a l’interior. A mesura que anaven sortint les cares de molts eren un poema. Ni tan sols tenien paraules per explicar l’estat en què havia quedat el seu habitatge: «Els dels àtics encara no hem pujat. No sé si tindré ganes d’explicar-t’ho després...», comentava un noi. El que l’esperava era un pis completament arruïnat, ja que les flames han arrasat amb totes les plantes superiors de l’edifici, reduint-les a la cendra i a la ferralla. Una consulta mèdica situada al davant del bloc va atendre una dona víctima d’un atac d’ansietat.

Els veïns més sortosos sortien carregats amb bosses d’escombraries i maletes. També es veien moltes taules de surf de neu i esquís, ja que molts dels residents del Tiffanys són temporers que treballen a les pistes de Vallnord durant la temporada d’hivern. «Visc al bloc 2, a la tercera planta. El pis ha quedat destruït per l’aigua, brolla per tot arreu», explicava la Sofía, que donava «les gràcies a Déu» per ser temporera. La nit de l’incendi la va passar en un hotel, i ara esperava trobar que algú l’acollís fins al final de la temporada, que acaba a mitjans d’abril. «Ho he pogut recuperar tot perquè el cap de setmana passat vaig fer la meitat de la mudança. El meu instint em va jugar una bona passada».

El cas de la Sofía és bastant excepcional ja que hi ha 76 apartaments afectats, dels quals uns 16 han quedat completament destruïts. «Nosaltres estàvem a casa d’una amiga i ens van avisar de l’incendi. Vam arribar cap a les 20.45 hores i ja es veien les flames. Visc a sota d’un àtic, si no s’ha cremat estarà ple d’aigua», explicava l’Alexis Olmos uns minuts abans d’entrar a casa seva.

El dia a dia de més d’un centenar de persones quedarà alterat durant els pròxims mesos, ja que l’edifici Tiffanys serà inhabitable durant bastant temps. Tot i que molts pisos no han quedat afectats per les flames ni l’aigua a pressió, el bloc no té ni aigua ni electricitat i, sobretot, no té teulada.

Les casuístiques del veïnat del Tiffanys són molt diferents. Hi ha residents que són permanents, tant propietaris com llogaters, un altre grup són temporers que tenien previst marxar a mitjans d’abril, i també hi ha apartaments buits perquè són segones residències. Cada cas és un món i les companyies asseguradores hauran de donar resposta a cada un d’ells.

De moment, els afectats estan rebent la solidaritat i suport de les institucions i del poble.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT