PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les empreses de lloguer de pisos per vacances es doblen en 4 anys

El sector hoteler es mostra preocupat per la falta de regulació

Per LÍDIA RAVENTÓS

Imatge aèria de blocs de pisos a Andorra la Vella.
Imatge aèria de blocs de pisos a Andorra la Vella. | TONY LARA
El nombre d’empreses d’explotació d’apartaments moblats per vacances (EEAM) s’ha duplicat en els últims quatre anys. Segons dades publicades pel Servei d’Estadística, la quantitat d’aquest tipus de societats que lloguen pisos moblats a turistes ha passat de 24 l’any 2011 a 50 l’any 2015. Aquesta darrera dada representa que, actualment, al país hi ha 1.962 apartaments moblats per vacances –l’any 2011 n’hi havia 1.229– i un total de 9.807 llits –fa quatre anys la xifra era de 6.036.

Davant d’aquesta clara tendència a l’alça en aquesta classe d’allotjaments, el sector hoteler es mostra preocupat i insisteix en la importància de regular aquesta pràctica. La presidenta de l’associació d’Autèntics Hotelers, Cristina Canut, explica que són allotjaments que «no estan supervisats ni passen les inspeccions reguladores de la resta d’allotjaments turístics» perquè, assegura, «no tenen l’obligació de fer-ho». «Ni passen inspeccions ni paguen impostos», afirma, la qual cosa els permet, segons Canut, aplicar preus més baixos que els hotels. «Em consta que n’hi ha que costen uns 7 euros al dia per persona», exposa. I argumenta que «poden aplicar aquests preus perquè no tenen les mateixes despeses que nosaltres». Una pràctica que, a parer de la presidenta d’Autèntics Hotelers, «ens treu clientela i a més és molt deslleial». «No és just perquè tenen condicions molt diferents. Nosaltres hem de respectar moltes normatives que ells no tenen l’obligació de fer», sentencia.

Segons Canut, el problema no rau en els particulars que lloguen una temporada el seu pis, sinó «en els bancs que estan donant blocs sencers per explotar-los quan en un principi estaven pensats perquè els pisos es venguessin individualment». «Ara no es venen pisos perquè els bancs no donen crèdits i per això els donen a aquestes associacions, per explotar-los», aclareix.

Per la seva banda, el portaveu de la Unió Hotelera, Oscar Julian, confirma que és un fet que afecta directament al sector. «Com més boques hi ha, més s’ha de repartir», evidencia. Amb tot, apunta que es tracta d’una activitat més i que «no podem posar pals a les rodes, ja que és un producte demandat pel sector turístic». «No puc dir si és o no competència directa perquè són productes diferents, no es poden comparar», declara.

Canvis legislatius/ Per evitar la diferència de condicions entre allotjaments turístics, tant des de l’associació d’Autèntics Hotelers com des de la Unió Hotelera reiteren la necessitat d’adaptar la llei que regula els allotjaments turístics a la nova situació. En aquest sentit, ambdues associacions han transmès les seves preocupacions al Govern i «ens consta que el ministeri hi està treballant i que en breu hi haurà una proposta». Segons Canut, «és una adaptació de la llei actual que al Govern també li interessa perquè ara per ara estan perden fiscalitat». A més, agrega, «si algun dia hi ha un problema com un incendi, per exemple, recaurà sobre l’Executiu». La presidenta d’Autèntics Hotelers augura, però, que «hi haurà pressions per part de les societats que gestionen aquests edificis per no adaptar la llei perquè estan guanyant molts diners».

Amb tot, encara no hi ha cap data sobre la taula de la modificació de la llei de regulació dels allotjaments turístics. «Ara per ara encara no tenim una data concreta, però esperem que sigui en breu», confia Canut. «Estem a l’espera», informa Julian. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT