PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Assalariats i empresaris aportaran un 2% més a la CASS a partir d’avui

Els treballadors passaran a contribuir amb un 6,5% del seu sou i les empreses amb un 15,5%

Per LÍDIA RAVENTÓS

Un resident sortint de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).
Un resident sortint de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS). | ÀLEX LARA
A partir d’avui assalariats i empresaris cotitzaran un 2% més a la branca general de la CASS a repartir a parts iguals, tal i com va anunciar el cap de Govern, Toni Martí, en el debat d’orientació del passat mes d’octubre. És a dir, des d’aquest mes d’abril els treballadors passaran a contribuir en un 1% més a la seguretat social i l’empresa també. D’aquesta manera, el percentatge de cotització de l’empresa passa a ser del 15,5% i el de la persona assalariada del 6,5% del seu salari. 
 
Aquesta és una de les mesures que s’apliquen amb l’entrada en vigor de la Llei del pressupost d’enguany i que, a la pràctica, afectarà tant a les nòmines dels treballadors com als balanços de les empreses, ja que en el primer cas veuran reduït el seu sou net i en el segon, veuran incrementada la seva estructura pressupostària. 
D’altra banda, també s’amplia el grup de persones que poden ser beneficiàries d’un assegurat directe de la CASS. Així, a partir d’ara les persones d’entre 18 i 25 anys que ja no siguin estudiants podran mantenir la cobertura mèdica com a beneficiaris dels seus pares sempre i quan estiguin inscrites al Servei d’Ocupació. 
 
Sindicats i empresariat en contra/ Tant els sindicats del país com la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) i la Petita i Mitjana Empresa (PIME) es van tornar a manifestar ahir en contra de l’augment de la cotització. El secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, va criticar de forma contundent al Govern i especialment al seu màxim representat, Toni Martí, ja que «es va comprometre públicament a fer-nos arribar les dades per les quals argumentaven la pujada de l’1% i encara estem esperant». «D’això se’n diu prepotència i mentida institucional», va sentenciar. Fornieles va acusar a Martí de «falta d’honestedat política» i va assegurar que «s’ha burlat de nosaltres». 
 
Segons el secretari general del SAT, la reunió que van mantenir amb el Govern el passat mes de novembre «només era una mentida» ja que finalment no s’ha tingut en compte la seva opinió i s’ha «imposat» la pujada del 2%. En aquest sentit, Fornieles va recordar que «això no és governar» i que «tenen majoria al consell però no la tenen en vots». «Ens carreguen a nosaltres una mala gestió i amb això no se solucionarà el problema», va concloure.
 
Per la seva banda, el president de la CEA, Xavier Altimir, va reiterar que «cal mirar d’optimitzar la despesa de la CASS que s’ha anat incrementant d’una manera desproporcionada». I va lamentar que no se’ls comuniqués directament la data d’entrada en vigor de la pujada. «S’ha comunicat directament a través dels pressupostos i a nosaltres no se’ns ha dit res de la data», va explicar. Segons Altimir, això ha provocat que les empreses no hagin pogut pressupostar l’augment que «suposarà més pèrdues per les empreses que van malament i menys beneficis per les que van millor». A més, va afegir, «de baixar el poder adquisitiu dels treballadors». 
 
El president de la patronal va garantir que aquesta reforma «és com tirar un míssil directament a sobre l’obertura econòmica del país». I agregava que «tot plegat ens porta a una gran inseguretat jurídica, ja que qui ens diu ara que això no pot passar també amb altres impostos». «Imagina les empreses que han vingut a Andorra fa uns mesos amb unes condicions i ara els hi diuen això», presentava. Per Altimir, és necessari un anàlisi acurat per saber «que ens poden permetre i que no». «Pujar impostos és prendre la decisió fàcil», va dictar. 
 
També en la mateixa línia es va manifestar el president de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, que va reiterar que «no hi estem gens d’acord» i que «no donarem cap txec en blanc». «Abans ens pensàvem que aquest desastre trigaria molts anys en arribar, ara veiem que no», va indicar en referència al dèficit de la CASS. Aleix va voler deixar clar que «al final el que veuran és una baixada del salari». 
 
El president de la PIME també va opinar que «el sector privat no es pot fer càrrec del públic» i que «no podem deixar a les noves generacions amb tot aquest desastre».  

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT