PUBLICITAT

Andorra la Vella

Corts desestima la querella presentada per Nomen contra Cinca

El Tribunal no veu ofensa en les paraules del ministre portaveu

Per El Periòdic

A l’esquerra, Eusebi Nomen el dia en què acudia a Batllia per entrar la demanda, acompanyat per Martí.
A l’esquerra, Eusebi Nomen el dia en què acudia a Batllia per entrar la demanda, acompanyat per Martí. | Tony Lara
Corts no veu ànim d’ultratge en les paraules que el ministre portaveu de Govern, Jordi Cinca, proferia en el desenvolupament d’una roda de premsa posterior al Consell de Ministres tot fent al·lusió a la cara visible de la cooperativa Raiffeisen.ad, Eusebi Nomen. El Tribunal ha desestimat la querella criminal presentada el passat 22 de gener per part de Nomen contra el ministre de Finances en considerar que les paraules del ministre «no constitueixen per sí soles, cap ofensa al nom, a l’honor, a l’autoestima o reputació del querellant», segons va iformar ahir l’agència de notícies ANA. 
 
A les darreries de l’ultrapassat gener el portaveu de Raiffensen.ad va presentar una querella criminal contra el ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, en considerar-lo autor d’un delicte «d’injúries greus contra la meva persona», tal com va explicar ell mateix a la premsa en el mateix moment en què acudia a la Seu de la Justícia per entrar la demanda. 
 
L’actuació davant la justícia es va derivar pel fet que Nomen se sentís atacat per unes declaracions que el querellat va efectuar en públic dos dies abans, amb què insinuava que formava part de l’entorn dels accionistes majoritaris de BPA, la qual cosa li permetria tenir informació de primera mà sobre el procés relacionat amb l’entitat bancària.
 
Tal com apunta l’agència informativa, el Tribunal de Corts ha decidit «no admetre a tràmit la querella interposada i arxivar, sense altre tràmit, les actuacions com a diligències indeterminades».
 
No existeix ofensa/ A l’escrit amb què Corts dóna per tancada la diligència, es recull la consideració que les paraules de Cinca «no constitueixen per sí soles cap ofensa al nom, a l’honor, autoestima o reputació del querellant». Segons continua, els magistrats creuen que no es pot afirmar que «la intenció sigui la de menysprear el querellant». Cinca havia manifestat que era «curiós que el promotor de la cooperativa Raiffeisen.ad tingui informació sobre els passos que va seguint la família Cierco i sàpiga que al març tindrà resposta sobre els processos que han iniciat els accionistes majoritaris de BPA als Estats Units», afegint que serà perquè «participa d’aquestes reflexions». 
 
El tribunal també exposa que el ministre «va actuar en el marc de l’exercici del seu dret de llibertat d’expressió reconegut constitucionalment», sobre una qüestió «d’interès públic», com és l’afer BPA, durant una roda de premsa i arran de la pregunta d’un periodista. «Tota altra interpretació implicaria una censura inadmissible del debat públic», s’afegeix a l’escrit. 
 
Nomen va presentar la querella perquè es va sentir atacat i perquè considerava que s’havia «erosionat» la seva reputació i la de la cooperativa: «S’ha posat en qüestió la meva independència, però sobretot l’altruisme i la independència del projecte Raiffeisen», segons va exposar en presentar la demanda.
 
A mitjans del mes de febrer, es va celebrar un acte de conciliació entre Cinca i Nomen per intentar acostar posicions. Però no es va arribar a cap acord, perquè el ministre considerava que no tenia res a rectificar. Ara Corts li ha donat la raó, i Nomen té cinc dies per recórrer la decisió del tribunal.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT