PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Ciclistes d’elit se sumen a ‘No més morts impunes a la carretera’

Professionals com Contador, Valverde i Purito donen suport a la campanya en un vídeo

Per EL PERIÒDIC

Anna González a Bagà, a la sortida de la quarta etapa de la Volta.
Anna González a Bagà, a la sortida de la quarta etapa de la Volta. | SERGI LÓPEZ-EGEA
Ciclistes d’elit com Joaquim Purito Rodríguez, Alberto Contador, Alejandro Valverde i Luis Ángel Maté han prestat la seva imatge per a un vídeo de suport a la campanya No més morts impunes a la carretera. La iniciativa la impulsa la urgellenca Anna González, per demanar al Govern espanyol un canvi en el Codi Penal pel que fa als casos d’homicidi imprudent i omissió del deure de socors en accidents de trànsit, segons informa RàdioSeu. Entre els personatges que donen suport a la campanya també hi ha exciclistes com Luis Pasamontes i aficionats al ciclisme com Jordi Roca, pastisser del restaurant El Celler de Can Roca, i l’aristòcrata Rafael de Medina Abascal.
 
El vídeo, produït per la periodista urgellenca Eva Clausó, s’ha publicat al portal Youtube i a xarxes socials, i se suma a la campanya que s’està duent a terme a la plataforma Change.org que, de moment, ha recollit més de 67.000 signatures. L’Associació de Ciclistes Professionals, a través del seu president, José Luís de Santos, també és present al vídeo. Entre les institucions, entitats i mitjans que hi han donat suport també hi ha l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, la Volta Ciclista a Catalunya i la revista especialitzada Ciclismo a Fondo.
 
ATROPELLAMENT MORTAL / Segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), durant el període 2014-2015 un total de 90 ciclistes van perdre la vida a la xarxa viària espanyola. En alguns casos, el conductor no va parar per auxiliar la víctima de l’atropellament. En el cas d’Óscar Bautista, marit d’Anna González, un camioner el va atropellar mentre anava correctament amb la bicicleta pel voral. Segons figura en l’aute del cas, «el conductor va assegurar que no va veure res i que per això no va parar a auxiliar la víctima». La Guàrdia Civil va avisar els tallers mecànics de la zona i cinc hores més tard van localitzar el xofer «gràcies al propietari d’un taller on va encarregar les peces del camió que van quedar destrossades, a causa de l’impacte de l’atropellament», segons ha explicat l’advocat del cas, Francisco Parres.
 
El cas va quedar arxivat perquè l’1 de juliol de 2015 va entrar en vigor el nou Codi Penal que despenalitzava les faltes. Tot i que el fiscal qualifica d’imprudència greu l’atropellament de Bautista, el Jutjat número 6 de Navalcarnero el qualifica de «mort per imprudència lleu» i,   basant-se en el nou Codi Penal, arxiva el cas. Amb tot, en les proves pericials de la Guàrdia Civil «consta que el tacògraf marca dos minuts d’aturada, coincidint just després de l’atropellament, i per tant el conductor n’era plenament conscient».
 
González afirma que no vol «que ningú torni a patir la desprotecció judicial de la qual som víctimes moltes famílies a causa de la reforma del Codi Penal i amb un llei tan surrealista sobre el delicte d’omissió del deure de socors, que deixa d’ésser delicte si la víctima mor a l’acte». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT