PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

85 visites al podi de la Federació Andorrana d'Esquí

Els prop de vint esquiadors internacionals han aconseguit aquesta temporada un botí de resultats mai vist

Per Iván Moure

Gutiérrez saluda al primer calaix del podi després de guanyar el Nacional Britànic, el passat 24 de març a l'estació francesa de Tignes.
Gutiérrez saluda al primer calaix del podi després de guanyar el Nacional Britànic, el passat 24 de març a l'estació francesa de Tignes. | FAE
El nivell en què es mouen els esquiadors andorrans en el panorama internacional fa que els punts FIS siguin la millor eina per avaluar amb el màxim d’exactitud les evolucions a nivell personal dins de cada modalitat. Però l’esport no deixa de ser una manera pura i dura de competir contra la resta i en cada cursa sempre hi ha la voluntat, no només de millorar les puntuacions, sinó també de lluitar per entrar al top-3 si el nivell dels adversaris ho permet.
 
I en això, el Principat ha estat de matrícula. 85 podis han aconseguit els corredors de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) en el que va de temporada, a l’espera de la disputa dels Campionats Nacionals perquè la gran majoria comenci les vacances. «No sé si s’ha aconseguit mai una xifra similar i per tant no sé si és la campanya més bona de la història en aquest vessant, però sí una de les millors», assegura el director tècnic, Carles Visa, tan sorprès com orgullós d’aquesta dada.
 
Cert és que els podis no han caigut ni molt menys en curses de la Copa del Món. Només el surfista de neu Lluís Marín, amb un tercer lloc a Feldberg, pot presumir d’aquesta fita. Dues més provenen de la Copa d’Europa, aconseguides per l’esquiador d’estil lliure Carlos Aguareles, 37 venen de curses FIS –algunes amb més cartell que d’altres–, 19 són conseqüència de Campionats Nacionals (d’Andorra, Espanya, França i Noruega), 8 de Nacionals júniors i la resta de curses menors –algunes de les quals ni tan sols puntuen per al rànquing FIS– com les citizen d’alpí o les Copes d’Espanya i Pirineus de fons. Visa no amaga aquest detall, però amb tot, va deixar clar que «mai és fàcil» finalitzar entre els tres primers. «Sempre mirem els podis, sigui fent una bona o mala puntuació. Van bé per a la moral dels esquiadors, els anima a mirar endavant». I per reforçar el mèrit dels seus pupils, va deixar clar que els calendaris no són suaus per a ningú. «Tots estan adaptats. Els més joves [que encara no tenen la majoria d’edat] es formen en curses als Pirineus, el següent pas és fer curses FIS i els millors de cada equip segueixen amb més regularitat els circuits Europeu i Mundial. Tot està fet a la mida del nivell de cada corredor». 
 
Així doncs, és tan vàlid un podi de Xavier Salvadores a una citizen de la Molina que està plena de joves, com ell (19 anys) com un d’Oliveras en una cursa FIS a França amb italians, belgues, irlandesos, britànics, argentins, portuguesos, romanesos i, com no, gals. Amb tot, hi ha un que ha lluït molt per sobre de la resta, el primer lloc de Joan Verdú al Nor-Am de Panorama (Canadà) el 15 de desembre passat, on va obtenir6,40 punts, tot un rècord històric en ser la xifra més baixa aconseguida mai per un esquiador d’alpí andorrà.
 
85 podrà semblar molt per a un col·lectiu que, també és cert, cada any té més corredors. En aquest curs 2015-2016 han estat tretze els esquiadors de la modalitat d’alpí amb un calendari internacional i entre tots, han aportat 70 metalls, un 82% del total. És la secció forta de la FAE, que en paraules del seu director tècnic busca un objectiu molt concret: «Volem tenir gent que es classifiqui a la Copa del Món amb regularitat. Tenim a Mireia Gutiérrez, que ho ha fet una vegada... Cada dia ens apropem més i en la categoria masculina és la gran assignatura pendent». 
 
El 18% restant de podis prové dels 11 podis aconseguits en esquí de fons per Ireneu Esteve i Carola Vila, el freestyle n’ha aportat 3, tots de Carlos Aguareles (Scotty Jordan està de baixa tota la temporada per lesió), i el surf de neu, amb Maeva Estévez i Lluís Marín, 1.
Així que la conclusió de Visa, malgrat matisar que «hi ha altres dades per analitzar bé el curs», és que el futur «va pel bon camí». La FAE continua creixent en quantitat i qualitat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT