Purito i els altres favorits marquen el mateix temps que el vencedor

Per EL PERIÒDIC

Sánchez celebra la victòria després de creua la línia d’arribada.
Sánchez celebra la victòria després de creua la línia d’arribada. | Miguel Toña
Joaquim Purito Rodríguez defensa el títol de la Volta al País Basc. El català del Katusha va concloure la primera jornada amb el pilot principal, en una etapa on va imposar-se a l’esprint un altre resident, Luís León Sánchez (Astana).

El dia transcorria entre Etxeberria i Markina-Xemein, amb 144 quilòmetres per davant i vuit ports puntuables. La pluja, a més, va fer acte de presència, igual que alguns dels que es presenten com a favorits. L’etapa va estar marcada per una escapada produida en els primers compassos del recorregut, formada per quatre unitats. Un cop neutralitzada al km 112 i després de superar-se el port d’Ixua, el pilot va començar a fraccionar-se. Dani Navarro (Cofidis) va escapar-se i Sánchez l’atrapava a cinc km per al final, per tirar en el descens del cim de San Miguel, de segona categoria. L’arribada s’acostava i el pilot també tirava fort, però no va donar temps per atrapar-los i tots dos es jugarien la victòria. Com era de preveure, el murcià era el més fort als metres finals i s’adjudicava l’etapa inaugural de la prova basca, amb un temps de 3.24.51 hores. Purito creuava la línia de meta a la 37a posició, amb un bon gruix de corredors, entre ells els favorits com Alberto Contador (Tinkoff), Nairo Quintana (Movistar), Fabio Aru (Astana), Sergio Henao (Sky) i Mikel Landa (Sky).

«L’equip ha treballat molt bé i teníem les idees clares. Havíem d’aguantar fins el final per a jugar-nos l’etapa», indicava Sánchez, conscient sobre la bicicleta que «la victòria es jugaria a la baixada i me l’he jugat al moment just. Després ha estat un mà a mà». Aquesta és la seva segona victòria de la temporada, després de l’aconseguida a la Volta a l’Algarve. Aquest inici de la cursa basca va ser «un dia nerviós, dur, amb aigua, però en definitiva un gran dia perquè s’ha aconseguit un gran triomf per a l’equip».

Avui la jornada transcorre entre Markina-Xemenin i Barambio (174,2 km), amb quatre ports pel camí. L’arribada es troba situada a l’ermita de Garrastatxu, una paret de prop de tres quilòmetres, amb un desnivell del 10% i pics que arriben en alguns trams al 20.