Amurrio

Mikel Landa és el més fort a Garrastatxu i es posa líder de la Volta al País Basc

Purito entra a 15 segons del ciclista de l’Sky i Sánchez es queda enrere

Per EL PERIÒDIC

Mikel Landa creua la meta per davant de Wilco Kelderman, ahir.
Mikel Landa creua la meta per davant de Wilco Kelderman, ahir. | EFE / Adrian Ruiz
Mikel Landa va deixar entreveure dues coses quan es va coronar en el mur de Garrastatxu en la segona etapa de la Volta al País Basc: que el seu estat de forma és magnífic i que el seu futur com a ciclista promet fites grans.

L’alabès de l’Sky va dominar clarament l’ascens final i va marcar el ritme que va voler, especialment en  el darrer quilòmetre quan es jugava el triomf de l’etapa i el liderat de l’Itzulia amb l’holandès Wilco Kelderman. Qui va ser guanyador de l’etapa reina a la Vuelta a España 2015, que es disputava íntegrament a Andorra –llavors amb l’Astana– no va deixar opcions a la resta i va atacar a falta de 2,7 km, seguit del ciclista del Lotto NL-Jumbo, que va quedar a un segon del de l’Sky. La resta de favorits, entre els quals s’hi trobaven Purito Rodríguez, Alberto Contador, Nairo Quintana, Rui Costa i companyia, es van anar quedant poc a poc enrere fins que ja els va ser impossible evitar el triomf de Landa. Entre ells van succeir moltes amagades d’atac que van quedar en poca cosa al final ja que no els va separar més de sis segons entre el primer i últim del segon grup.

El podi el va completar Sergio Luís Henao, quedant a 5 segons de Landa, mentre que  tant Costa, setè. Quintana, vuitè, i Purito, onzè, van entrar a meta a 15 segons. Contador, per la seva part, va ser dels més ràpids i es va situar cinquè a onze segons del ciclista de l’Sky.

La classificació general va quedar igual que el de l’etapa en la zona alta ja que l’anterior líder de la taula, el resident Luís León Sánchez, va finalitzar en la 36a posició a gairebé un minut i mig del vencedor de la cursa d’ahir i va quedar enrere en la lluita pel mallot de líder.

Avui es diputarà la tercera etapa en la qual no s’espera grans sorpreses en quant a la classificació general. Comptarà amb cinc ports de muntanya, dels quals tres són de segona categoria mentre que els restants ho són de segona. El final estarà situat a la localitat navarresa de Lesaka, després que els ciclistes hagin recorregut un total de 193,5 km. des de la sortida a Vitoria. El port que apunta a ser decisiu en el triomf de l’etapa serà el darrer, el de La Piedad, que comptarà amb uns desnivells d’entre el 4,3% i el 7,21%. Serà en les darreres etapes, amb les pujades d’Aia i Arrate, on s’espera més variacions en la general, com també en la contrarellotge final a Eibar.