PUBLICITAT

La Massana

Els comuns estudien l’impacte d’anar a l’agència tributària única

Les corporacions no descarten fer aquest pas, sense la necessitat de passar prèviament per l’Orcand

Per Iván Álvarez

Un moment de la reunió de cònsols que va acollir l’Edifici Els Arcs de La Massana, ahir.
Un moment de la reunió de cònsols que va acollir l’Edifici Els Arcs de La Massana, ahir.
Un cop completada la fase inicial obligatòria per procedir a les execucions dels deutes –un cop entrada la Llei de bases de l’ordenament tributari– i validat el protocol, els comuns valoren si realitzar un següent pas i crear l’Orcand –organisme de recaptació comunal– o acceptar la proposta del Govern, de la confecció de l’agència tributària única. El cònsol major de La Massana, David Baró i la d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, van exercir de portaveus després de la reunió de cònsols que ahir va acollir l’Edifici Els Arcs i així ho van exposar. 
Les corporacions avaluaran, a partir d’ara, quin seria l’impacte i com pot afectar passar a fer l’Orcand, de manera física, com a etapa prèvia a l’agència tributària única o prescindir d’aquest organisme comunal. Marsol va explicar que «ara estem en la fase de decidir quin dels dos sistemes es farà, però els comuns ja estem preparats, tal i com marca la llei, per executar i assumir la responsabilitat». Baró va rematar assegurant que «tots els comuns ja tenim el mateix protocol i procediment i estem en disposició de passar de set a un via Orcand o de vuit, inclòs el Govern, a un organisme tributari únic». 
El cònsol major massanenc va reconèixer que «tots teníem la idea d’arribar al final, a una agència tributària única, però que primer passava per la creació de l’Orcand». «Ara, com que se’ns planteja fer-ho, bé de forma directe o fer-ho en dos moviments, estem valorant quina opció és més favorable», va afegir. 
 
reducció del 30% de dossiers/ En altre ordre de coses, Baró va exposar que els comuns rebran «un 30% de dossiers menys» del que estava previst procedents del Consell Superior de Justícia per a l’execució forçosa d’actes administratius . «Ara caldrà veure la repartició de cada comú i quin pes té», va afirmar Baró i Marsol, per part seva, va subratllar que els comuns no rebran els dossiers que estiguin a punt de prescriure i des de la Seu de la Justícia s’executaran, com fins ara, aquells que estiguin més a prop de la prescripció. D’aquesta forma, va apuntar la cònsol major d’Andorra la Vella, es podrà «deslliurar de feina a la Batllia» i es donaran més competències i responsabilitats a les administracions. Marsol va afegir que, properament, ja es podrien començar els procediments executius i, a través del protocol amb els bancs, embargar béns al comptes dels deutors. En aquest cas, només quan l’operació tracti de bens immobles seria necessària l’actuació del saig.
 
Recollida selectiva/ Un concurs ja licitat però no adjudicat, és el de la recollida selectiva. «Un projecte molt important que s’ha fet de forma mancomunada» amb l’objectiu de «compartir costos i optimitzar la despesa», tal i com va indicar Baró. Ara s’esta duent a terme l’informe tècnic per poder fer l’adjudicació a una de les dues empreses que, hores d’ara, reuneixen totes les condicions. El concurs entrarà en vigor a partir del mes de juliol. Pel cònsol amfitrió, aquest és un projecte «renovable i que afecta als set comuns», de quatre anys, ampliable a sis, i Marsol va afegir que «es concentraran els serveis per abaratir els costos i per tenir millors prestacions». Actualment s’està fent l’informe per aquesta adjudicació i cada comú ha de formalitzar el contracte amb l’empresa, que servirà per a la recollida de paper, de vidre, de brossa domèstica, excepte Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, que només faran recollida de vidre i de cartró.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT