PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Cinca va ser apoderat d’una societat a Panamà entre el 1999 i el 2000

El titular de Finances assegura que l’empresa no va tenir mai activitat

Per LIDIA RAVENTÓS // E.J.M

El ministre de Finances, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir
El ministre de Finances, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir | Tony Lara
El ministre de Finances, Jordi Cinca, va explicar ahir que va ser apoderat de la societat panamenya Mariette Holdings Inc entre l’abril del 1999 i el juny del 2000, creada per l’empresa andorrana on treballava en aquell moment. Les declaracions les va fer ahir per iniciativa pròpia aprofitant la roda de premsa en motiu de liquidació pressupostària del Govern del 2015 i amb l’objectiu d’avançar-se a una possible filtració en els anomenats Papers de Panamà que estan causant un ampli rebombori mediàtic. Segons va detallar el ministre, en aquella època treballava en una empresa del país que volia expandir-se a Sud Amèrica. Cinca va argumentar que «per qüestions d’agilitat» els advocats de la societat els van aconsellar crear una societat a Panamà. 
 
El responsable de Finances va recordar que en aquell moment al Principat no es pagaven impostos i que, segons entenia, «el raonament que va portar a la societat on jo treballava a fer aquesta acció no tenia cap vincle amb la fiscalitat». «En aquell moment Andorra no pagava impostos, per tant no hi havia cap mena d’estalvi impositiu en aquesta decisió ni cap mena d’estratègia fiscal que portés a prendre aquesta decisió», va recalcar.
 
Així mateix, Cinca va assegurar que finalment la societat va acabar desestimant operar en aquell territori «i per tant, la societat, tot i que es va adquirir, no va acabar tenint cap mena d’activitat ni cap mena d’operativa». «Es va adquirir i es va quedar inactiva fins a la seva dissolució», va afegir. També va remarcar que aquesta societat no té cap tipus de relació amb el seu patrimoni personal ni amb la gestió dels seus interessos personals. 
 
Jordi Cinca es va desvincular de la societat Mariette Holdings Inc l’any 2000, quan va deixar de treballar per aquella empresa. Respecte a la societat panamenya, va comunicar que «em consta i així ho he demanat per tenir aquesta tranquil·litat» que va seguir inactiva i es va acabar dissolent el març del 2002, tal i com figura en el registre públic de Panamà.
 
El responsable de la cartera de finances va concloure les seves declaracions tenint en compte que actualment sí que és una persona pública i argumentat «un exercici de transparència» per tal de garantir que si en algun moment sortia a la llum «no acabés esquitxant el nom del país ja que hi ha persones que tenen certa tendència a malbaratar el nom d’Andorra». 
 
En aquest sentit, el ministre va exposar que «el país ha viscut un any especialment complex i crític vinculat a les males praxis» i per això, segons va comunicar, «vull evitar que una qüestió com aquesta si no ha estat anticipada pugui ser utilitzada per generar certa confusió, certa cortina de fum o certs dubtes sobre les actuacions que hagin pogut fer les autoritats andorranes en relació als temes d’actualitat que gestiona el país». I seguint aquesta línia va manifestar que «aquesta és una qüestió que va molt més enllà del que són les places que s’han volgut vendre com a paradisos fiscals, l’únic que demano és que es tracti a Andorra com es tracta a tothom». «No volem un tracte preferent, però no podem acceptar que a Andorra se la tracti de manera més severa que a d’altres països, perquè per l’esforç que ha fet Andorra el que mereix són elogis i un vot de confiança», va sentenciar. 
El també portaveu de l’Executiu va apuntar en les preguntes posterior a la seva intervenció que desconeix si el seu nom apareix o no en els Papers de Panamà i que tampoc cap mitjà de comunicació se li ha adreçat per demanar-li sobre aquesta qüestió. En relació al fet que tres entitats financeres del país tinguin o no filials a Panamà, Jordi Cinca es va limitar a dir que no en té constància ni s’ha posat en contacte amb l’Associació de Bancs Andorrans (ABA) i que, en tot cas, seran els organismes supervisors andorrans els que ho hauran d’analitzar.

El PS vol que el ministre ho aclareixi al Consell General// El Grup Parlamentari Socialdemòcrata, adscrit al grup mixt, presentarà avui una pregunta a Sindicatura perquè el ministre Cinca doni explicacions sobre la seva vinculació amb una societat panamenya en la pròxima sessió de control al Govern que tingui lloc al Consell General. 
«Des del PS ens preocupa que el nom del ministre de Finances del Govern d’Andorra, en el context econòmic en què ens trobem actualment, pugui aparèixer citat en aquests Papers de Panamà. En tot cas, sembla que el ministre no ho descarta i no és una qüestió menor», va comentar ahir el president del grup mixt, Pere López. 
 
El conseller general va matisar que «no prejutgem ni pressuposem res, tampoc no descartem res quant a accions polítiques, però és un fet rellevant, que cal aclarir. Malauradament, en els últims temps el nom d’Andorra ha estat associat a males pràctiques o a actuacions que han posat en dificultat la imatge del país, i que el ministre de Finances pugui estar citat en aquests papers no és una bona notícia». 
 
López va afegir que davant d’aquesta informació «hem de reaccionar, amb la voluntat d’aclarir els fets el màxim possible, i la primera actuació que farem és entrar la pregunta, i si s’escau ja farem d’altres actuacions i valorarem quin és l’abast que pot agafar la situació». En la pregunta, el grup demanarà a Cinca que expliqui «quines decisions el van portar a crear aquesta societat, en concret a un paradís fiscal com Panamà, si el fet queda limitat només a aquesta societat, i fins a quin punt pot estar implicat en tota la informació apareguda dels Papers de Panamà, o altres interessos que pugui tenir fora del país i que puguin comprometre la imatge d’Andorra».

SDP entén que l’activitat pertany a «l’àmbit privat» // El conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, va rebutjar ahir fer sang de la confessió del ministre Cinca i va argumentar que «no podem fer massa apreciacions». Naudi va afegir que «si era una activitat lícita, pertany al seu àmbit privat». 
 
En canvi, el secretari d’organització d’SDP, Joan-Marc Miralles, va admetre que «sí sorprèn que ho expliqui ara. Sembla que es vulgui avançar al que pugui sortir», ja que el titular de Finances ho va anunciar l’endemà de la publicació dels anomenats Papers de Panamà. «Ho podia haver dit quan va ser nomenat ministre», va reiterar.
 
Quant al fet que els seus companys de grup parlamentari –el Partit Socialdemòcrata– tingui la intenció de presentar avui a Sindicatura una pregunta perquè Cinca la respongui a la pròxima sessió de control al Govern, Naudi va respondre que «està en el seu dret», però no va aprofundir més.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT