PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

La meitat del dèficit previst però el doble que el 2014

El Govern tanca els comptes de l’exercici 2015 amb un descobert de 13,2 milions d’euros

Per LIDIA RAVENTÓS

El ministre de Finances, Jordi Cinca, entrant ahir a la sala de premsa del Govern
El ministre de Finances, Jordi Cinca, entrant ahir a la sala de premsa del Govern | Tony Lara
El Govern va tancar els comptes del 2015 amb un dèficit de 13,2 milions d’euros, la meitat del que estava previst inicialment (26 milions). Concretament, l’exercici 2015 es va tancar amb un superàvit de gestió de 4,2 milions d’euros als quals s’hi ha d’afegir la despesa financera per un cost de 17,4 milions per obtenir el resultat final. Malgrat rebaixar el deute a la meitat segons el pressupost inicial, el resultat és el doble del dèficit del 2014 (-5,3 milions d’euros). Un control de la despesa, 12 milions d’euros provinents de dividends d’Andorra Telecom i un Euríbor a preu baix han propiciat la rebaixa del deute esperat inicialment. Per contra, el dèficit de la CASS i la baixada de l’IGI bancari a causa de l’afer BPA són dos dels principals ítems que provoquen un dèficit que duplica el de l’any 2014.  
Segons va explicar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, per compensar la davallada de 9,5 milions d’euros d’ingressos que s’esperava, es van imposar mesures de contenció per reduir la despesa, la qual cosa finalment va permetre tancar l’exercici amb un deute menor. Així, les despeses de funcionament van passar dels 295,4 milions d’euros previstos als 282,6 milions finals. «Hi ha més davallada en la despesa que ens els ingressos i, per tant, això ens ha portat a què, enlloc de tenir un dèficit de 26 milions, hagi estat de 13», remarcava Cinca. 
 
Els ingressos/ Concretament, les reduccions en els ingressos s’han concentrat en l’Impost de Societats –va passar de 37,3 a 30,5 milions d’euros– que segons el ministre s’explica per la compensació de l’increment de les plusvàlues immobiliàries del 2014, i en l’IGI –sobretot en el bancària– que es redueix en 4 milions per l’impacte de la crisi de BPA. 
Per contra, van augmentar els ingressos per la introducció de l’IRPF que va suposar 15 milions d’euros així com la Renda dels No Residents que van suposar 15,6 milions més. 
Cal destacar també l’ingrés de 12 milions d’euros provinents de dividends d’Andorra Telecom. En aquest sentit, el responsable de la cartera de finances va voler aclarir que encara que no s’haguessin utilitzat aquests 12 milions de beneficis de la parapública, l’exercici passat s’hagués tancat igualment per sobre del 2014. «S’hagués tancat amb 6,7 milions de més que el 2014 en comptes dels 18,7 d’ara», va exposar. 
 
Les despeses marcades per la cass/ L’increment més rellevant pel que fa a les despeses es troba en les transferències corrents amb 17,6 milions d’euros més que el 2014. D’aquests, 15 milions són transferències a la CASS per cobrir el dèficit que ha generat el fet de transferir dos punts de la branca general a la branca de jubilació. Segons va admetre el ministre, «si no haguéssim tingut aquest increment de 15 milions d’euros en transferència a la CASS, avui els hi estaria pressentant un pressupost absolutament equilibrat». Tot i així, va afirmar que els 13,2 milions de dèficit de resultat final «no em semblen un drama» si serveixen per garantir la jubilació. 
Aquesta despesa, va confiar el també portaveu del Govern, es preveu que es redueixi amb l’increment del 2% de la cotització a repartir entre empresari i treballador que ha entrat en vigor aquest mes. Sobre aquest aspecte, Cinca va reconèixer que hagués preferit esperar que passessin «dos o tres anys més» abans d’aplicar l’increment de la cotització. «Si volem mantenir el nivell de les pensions i de prestacions sanitàries del país, calen més esforços de tots els que cotitzem», va sentenciar. 
Les despeses de personal, tot i la contenció, segueixen augmentant amb gairebé 3,7 milions més que l’any 2014 pel fet d’aplicar la nova Llei de complements de jubilació dels funcionaris. Destaca, per contra, una reducció del 18% en les despeses financeres gràcies a un tipus d’interès favorable. En conjunt, les despeses corrents –partida on s’engloben aquests conceptes– es van incrementar un 6,7%, i les despeses de capital –inversions reals i transferències de capital– van pujar un 8,6%. 
Finalment, Cinca també va emfatitzar sobre la pujada d’un 14,2% de les inversions reals situant-se en els 45,9 milions d’euros. Una xifra que va apuntar «no creix molt significativament però si de forma constant». 
Reaccions d’SDP/ El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va manifestar ahir en la roda de premsa del partit que la reducció del dèficit és a causa de l’endarreriment en els pagaments als proveïdors. A més, va valorar que la baixada de 7 milions d’euros recaptats amb l’Impost de Societats significa que l’activitat econòmica del país ha disminuït. També va remarcar que «en el que més s’ha recaptat és en l’IRPF i en l’Impost dels No Residents». 
En aquest sentit, el secretari d’organització d’SDP, Joan Marc Miralles, va subjectar que el fet «que s’hagi reduït l’Impost de Societats vol dir que han disminuït els negocis i s’ha reduït la massa salarial, que són dos indicadors que l’economia s’ha relentitzat». I per tant, va agregar, «l’impacte de BPA ha repercutit» en l’economia del Principat.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT