PUBLICITAT

Andorra La Vella

La Fiscalia demana presó condicional i inhabilitació a Albà pel cas de l’Sdadv

La Fiscalia l’acusa d’emprar bens públics i administració deslleial

Per ESTEFANIA GRACIA

L’expresident de l’Sdadv espera per entrar al judici, ahir.
L’expresident de l’Sdadv espera per entrar al judici, ahir. | RTVA
La Fiscalia del Tribunal de Corts demana dos anys de presó condicional i quatre d’inhabilitació professional –amb l’impediment d’exercir qualsevol càrrec públic– per a Jordi Albà, expresident de la Societat de gestió col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv). 
 
Els delictes que se li imposen són: utilització temporal de béns públics i administració deslleial. La Fiscalia acusa a Albà d’haver utilitzat fons de l’Sdadv per cobrir assumptes propis deslligats completament de la societat. Una acusació que la defensa no comparteix i per la qual demana que s’absolgui del tot la pena demanada, al·legant a més que en cap cas «s’ha actuat amb mala fe». La Fiscalia també sosté que al tractar-se d’una «societat pública», el càrrec d’Albà durant l’utilització dels fons també ho era. Un fet que la defensa nega pel complet. En tot cas, si el Tribunal de Corts considera que no era un càrrec públic, la Fiscalia sol·licita que es contempli el delicte d’apropiació indeguda en comptes del d’utilització temporal de bens. 
El judici es va celebrar ahir a la Seu de la Justícia d’Andorra i va passar a ser vist per sentència fins el proper 25 de maig. 
 
Utilització de targetes / Els fets pels quals es jutjarà a Albà es remeten al 2013, quan l’Sdadv va interposar una denúncia a l’expresident per utilitzar una targeta de la societat en benefici propi durant dos viatges que va realitzar a Madrid i als Estats Units, segons l’acusat, «en representació de l’Sdadv». 
 
Aquesta va assegurar que durant el primer viatge –tot i que es reconeix que és va fer en nom de la societat– Albà va fer dos càrrecs injustificats de 500 euros cada un. Pel que fa als Estats Units, l’Sdadv va insistir que aquest va ser un viatge completament deslligat de la societat. 
 
Els mateixos exvicepresidents de l’entitat van matisar en la denúncia –i així ho van reiterar ahir duran el judici– que en cap cas tenien constància que s’anés a realitzar tal viatge, i menys en representació de l’Sdadv. Tot i això, durant aquest, Albà va carregar a la targeta de la societat unes despeses superiors als 2.900 euros. Segons l’acusat, va haver de recórrer a emprar-la perquè en aquell moment les seves personals «no funcionaven». 
 
A més, Albà va assegurar que de seguida es va posar en contacte amb l’Sdadv per comunicar-los el fet i mostrar-los la voluntat de reposar els diners, una afirmació que segons els exvicepresidents, no és certa. Doncs van assegurar que es van assabentar dels moviments de la targeta perquè un d’ells es va disposar a mirar el compte de la societat. 
 
«Després de demanar en reiterades ocasions que Albà ingressés els diners a la societat», en paraules dels expvicepresidents, aquest va efectuar el pagament de tots els diners injustificats. Tot i això, en vista dels moviments sospitosos, i per «falta de confiança», l’Sdadv va procedir igualment a interposar la denúncia per donar constància dels fets ocorreguts. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT