PUBLICITAT

Andorra la Vella

La CASS manté al 75% el retorn de la vacuna contra la meningitis B

El reembossament no arriba a compensar el cost anterior però s’espera que la situació sigui transitòria

Per marisa da costa

El Govern espera que França reobri aviat l’abastiment exterior de la vacuna contra la meningitis B.
El Govern espera que França reobri aviat l’abastiment exterior de la vacuna contra la meningitis B. | Tony Lara
El Consell de Ministres va aprovar ahir situar al 75% el reembossament a l’usuari per l’adquisició de la vacuna de la meningitis B després que l’aturada del subministrament per part de França comportés la importació des d’Espanya i Alemanya, on el preu de sortida és més alt. Tal com va informar ahir el ministre portaveu de l’Executiu, Jordi Cinca, la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) manté el pagament de tres quarts de la factura, amb el que no compensa a l’assegurat l’increment del cost. Aquesta situació és, no obstant i tal com va desitjar Cinca, «transitòria».
 
L’aturada de provisionament per part de França de la vacuna contra el meningococ B per tal de garantir la disponibilitat del producte per als seus nacionals va obligar a la cerca d’altres vies de subministrament que, finalment, s’han trobat a Espanya i Alemanya, on el cost de sortida és més elevat. En vista d’aquest augment i malgrat no situar la xifra al preu del producte francès, la CASS seguirà aplicant la responsabilitat del 75%, a l’espera que la medicina francesa torni a internacionalitzar-se.
 
La vacuna contra el meningococ B té ara un preu de 104 euros en cas de provenir d’Espanya i de 115 si el seu origen és Alemanya. D’aquests preus de sortida que haurà d’assumir l’usuari, la seguretat social retornarà un 75%, és a dir, aproximadament uns 78 i 86 euros, respectivament. Fins ara, aquest concepte suposava per a la CASS uns 66 euros. No es té una previsió, segons va reconèixer Cinca, de quina repercussió tindrà aquesta despesa «eventual» per a les arques de la parapública, que en tot cas s’espera rebaixar novament un cop es recuperi el subministrament des del país veí. 
 
«No podíem deixar el mercat sense abastir», per això Govern i CASS han acordat equiparar el percentatge de retorn a la part que ja es retornava. 
 
Actes quirúrgicS/ Els actes de cirurgia menor es trobaran diferenciats dins del reglament escaient de la seguretat social i, amb aquesta distinció es permetrà també distingir entre actes quirúrgics més o menys complexos i pagar de manera adaptada. Reunit en consell, els ministres van acordar ahir diferenciar entre la utilització de sala per a «actes de cirurgia menor de consultori o de cirurgia ambulatòria», la qual tindrà un cost de 52 euros. Aquestes operacions queden ara separades dels «actes quirúrgics o diagnòstics que s’hagin de dur a terme en un entorn específic fora de l’àrea quirúrgica» que, tal com va explicar el titular portaveu, queden estipulats a un preu de 77,8 euros. En ambdós casos la CASS cobrirà el 75% del preu de la intervenció.
 
En darrer lloc i encara en el sector de la salut, la trobada governamental de dimecres al matí acollia la darrera de les propostes presentades pel ministre de Salut, Carles Álvarez: s’incorporen dos nous medicaments al decret que regula el finançament al 100% per part de la CASS. Es tracta del L03AB Interferons Peginterferó beta-1A, emprat per al tractament de l’esclerosi múltiple, i el J05AR Antivirals, per al tractament del VIH i combinacions. Tots dos són d’ús exclusiu hospitalari.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT