PUBLICITAT

Andorra la Vella

Cinca diu que dimitirà si el vincle amb Panamà perjudica el Govern

El ministre explica que va ser tenedor el 2002 per dissoldre la societat Mariette Holdings Icn. / El portaveu de l’Executiu insisteix en què «no hi ha res a amagar» i que ho va fer per prudència».

Per LÍDIA RAVENTÓS

El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la roda de premsa.
El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la roda de premsa. | SFGA
El ministre de Finances, Jordi Cinca, es va comprometre ahir a deixar el càrrec si el rebombori dels anomenats Papers de Panamà i la seva vinculació amb una societat panamenya acaben perjudicant la imatge de l’Executiu. El ministre va fer aquestes declaracions preguntat pels periodistes en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres on va subjectar que «el meu càrrec sempre està a disposició del cap de Govern des del dia que vaig jurar». I, en tot cas, va afegir «no tinguin cap dubte que si arribés a la conclusió que això perjudica d’alguna manera al Govern no caldria que se’m demanés». De fet, va recalcar que si dimarts va explicar la seva vinculació amb Mariette Holdigs Inc. com a apoderat entre el 1999 i el 2000 va ser per «no perjudicar ni a Andorra, ni al Govern, ni posar ombres de dubte sobre qualsevol de les qüestions que pugui estar gestionant Andorra a través de les seves autoritats».

El responsable de la cartera de Finances també va ser preguntat pel fet que dimarts no expliqués que després de ser apoderat entre 1999 i 2000 també va ser el tenidor de les accions de Mariette Holdigs Inc. l’any 2002 –tal i com demostra un document publicat dimarts pel digital espanyol El Confidencial–. Cinca va apuntar que va donar les dades que va creure «fonamentals» i que va pensar que el més important era explicar que havia estat apoderat entre l’abril de 1999 i el juny del 2000 perquè va ser quan tenia «capacitat de decidir» dins de la societat panamenya. En aquest sentit, va insistir que la societat no va tenir cap tipus d’activitat ni durant aquest temps ni posteriorment. Així mateix, va recordar que la data en què va deixar d’operar la societat panamenya també la va fer pública dimarts, tot i que en aquell moment no va dir que va ser ell mateix qui va signar el document per liquidar-la.

Segons va manifestar, l’any 2002 –quan ell ja no treballava a l’empresa andorrana Orfund– se li va comunicar que el grup ja no estava interessat en mantenir la societat panamenya. El ministre va informar que en aquell moment l’empresa podia optar o bé per dissoldre definitivament la societat o bé per vendre-la novament. El propi Jordi Cinca va preferir aleshores dissoldre per sempre la societat per evitar que si l’agafava una altra persona i l’utilitzava per altres finalitats el pogués «esquitxar».  «Va ser una qüestió de prudència», va remarcar.

El ministre de Finances va comentar que la principal característica de les societats a Panamà és que «són societats amb accions al portador». «És a dir, no hi ha, com tenim habitualment entès aquí i com recull la legislació andorrana, accions nominals i amb les quals tens identificada la propietat», va aclarir. Això explica, segons el ministre, que fos ell el que dissolgués Mariette Holdigs Inc. el 2002 tenint en compte que en aquell moment no només ja no era apoderat sinó que ni tan sols treballava a Orfund des de feia gairebé dos anys. Així, el també ministre portaveu va notificar que va tenir la possessió de les accions només en aquell moment per poder signar i així dissoldre la societat.

Expressat això, se li va preguntar perquè no va ser l’apoderat d’aquella època el responsable de liquidar la societat. Cinca va indicar que era «incapaç» de donar resposta però que ell simplement volia «que tot quedés ben lligat almenys per allò que em pogués afectar a mi».

Per tot, Jordi Cinca va assegurar que «no és incompatible» el que va fer públic dimarts amb el document on surt la seva assignatura com a tenedor l’any 2002 i va insistir en què «tinc el convenciment que tot es va fer correctament i per tant, no hi ha res a amagar». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT