PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els liberals no se sumaran al pacte d’Estat per negociar amb la UE

Pallarés subjecta que el document es va fer «unilateralment»

Per LÍDIA RAVENTÓS

El president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, i la consellera general, Judith Pallarés.
El president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, i la consellera general, Judith Pallarés. | TONY LARA
El Grup Parlamentari Liberal no s’afegirà al pacte d’Estat per les negociacions amb la Unió Europea. Així ho va assegurar ahir la consellera general, Judith Pallarés durant la roda de premsa convocada pel grup afirmant que «en aquest pacte d’Estat no hi som i de moment no hi serem». Segons va explicar Pallarés, l’acord es va tancar amb un document «treballat unilateralment» i sense un treball previ «amb un acord comú». Així mateix, va afegir que tampoc consideren que es tracti d’un pacte d’Estat en faltar una de les forces parlamentàries. Ara com ara, van agregar, «encara tenim molts dubtes».

Malgrat això, la consellera general va subjectar que «això no vol dir que el grup liberal digui el mateix quant a l’acord d’associació». «Nosaltres sempre hem dit que l’acord d’associació pot ser molt positiu, ho ha de ser. L’acord d’associació està obert i s’ha de tancar dotant-lo del millor contingut per Andorra possible i per això s’ha de negociar bé», va aclarir.

Des del grup liberal es va insistir en dir que «al pacte d’Estat vigent actualment no ens hi podem afegir». Només ho farien en cas que es tornés a fer una proposta amb «un treball de fons» i de forma consensuada amb totes les forces parlamentàries. «Si arriba el moment de seure’ns a treballar ho farem i després decidirem», va apuntar Pallarés tot i reconèixer que «ara no estem en aquest punt».

El Grup Parlamentari Liberal també va recordar que van demanar unes avaluacions d’impacte que no han rebut. «Jo entenc que no existeixen, la qual cosa ens estranya perquè és una cosa que normalment la Comissió Europea sempre actua abans d’obrir les negociacions amb un país efectuant les avaluacions d’impacte», va manifestar.

L’informe dels assessors / Judith Pallarés també va informar que l’encàrrec fet als seus assessors per avaluar la situació encara s’està elaborant i que, de moment, no en poden avançar cap conclusió. El grup liberal va exposar que l’objectiu «no és obtenir una avaluació d’impacte» perquè per dur-lo a terme «cal partir de diferents hipòtesis i per analitzar-les necessites dades econòmiques i altres qüestions de les quals no disposem». «Tu fas una avaluació d’impacte sent conscient que el teu acord d’associació amb la Unió Europea no tocarà l’acord duaner. Però si es toca, la teva avaluació d’impacte econòmic ja no val, serà una altra», va exemplificar. Conceptes com l’IVA o la homologació de la fiscalitat són, segons Pallarés, els que generen dubtes al grup parlamentari i que han traspassat als seus assessors que «segueixen treballant». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT