PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern destinarà 3 milions per incentivar l’ús del vehicle elèctric

El Pla Engega 2016 preveu ajuts que poden arribar als 11.000 euros

Per Iván Álvarez

El ministre Jordi Alcobé i l’assessor del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, David Astrié, ahir
El ministre Jordi Alcobé i l’assessor del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, David Astrié, ahir | SFGA
El Govern va presentar ahir de forma oficial el Pla Engega d’aquest any, destinat a potenciar l’ús del vehicle elèctric, a fomentar la seva compra, i que abraça l’objectiu principal de vendre 500 unitats d’aquest tipus o d’híbrids endollables d’aquí al 2018. L’aportació de l’Executiu consta d’una dotació total de tres milions d’euros, un per cada any de vigència del programa, i, a més, es contemplen altres ajudes de fins a 11.000 euros per tal d’incentivar l’adquisició d’aquest tipus de vehicles
El ministre d’Administració Pública, Transport i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, i l’assessor del ministeri, David Astrié, van presentar les ajudes econòmiques incloses en el nou Pla Engega i van explicar que les dotacions estan dividides en dos apartats. El primer recull les subvencions pel desballestament, de 250.000 euros, i que s’atorguen en el moment que s’adquireix un vehicle nou eficient –de menys de 120g CO2 per a un turisme i de menys de 160 per a una furgoneta– o de mobilitat elèctrica. A més han de tenir la característica de no haver estat mai matriculat en un altre país i el vehicle desballestat ha de tenir, mínim, 15 anys d’antiguitat, l’ITV en regla i estar registrat amb el mateix nom de la persona que ho sol·licita. 
Astrié va apuntar que, en aquests casos, el Govern aporta 750 euros d’ajut tant si es compra un vehicle nou eficient com si es compra un vehicle de mobilitat elèctrica. En cas que es tracti d’un vehicle nou eficient, a més, el concessionari també aporta 750 euros més.
El segon tipus d’ajuda és per la compra de vehicles elèctrics o híbrids endollables nous, o que hagin estat fabricats a partir de l’any 2013. Si es compren nous elèctrics o híbrids endollables, l’empenta econòmica per part del Govern és de 8.000 euros i el punt de venda aportarà 1.000 euros més, assolint un total de 9.000 euros. En el cas de les camionetes i furgonetes, l’ajut puja a 10.000 euros més els 1.000 del concessionari i, finalment, les motocicletes elèctriques tindran un ajut de 3.000 euros, 2.000 que aporta el Govern més els 1.000 del punt de venda. 
Alcobé va manifestar que Andorra  «es troba a la banda alta dels ajuts que es donen als països europeus per incentivar l’ús del vehicle elèctric» i va defensar que les dotacions que dona el Govern no superen, en cap cas, el 50% del cost del vehicle.
 
Carregadors gratuïts / Dintre del Pla Engega també es contemplen altres beneficis que, amb l’aprovació de la Llei de Foment del vehicle elèctric, els propietaris podran disposar d’un punt de càrrega domèstic, tindran la possibilitat de carregar el vehicle de franc al carrer –en qualsevol dels carregadors que ja n’hi han al país–, dues hores d’aparcament gratis a la zona blava i el privilegi de circular pel carril bis. A partir del mes que ve es disposaran d’11 carregadors, dos ràpids, que permeten la càrrega en mitja hora i nou accelerats que ho fan «en poc més d’una hora» i que es podran fer servir sense pagar. 
Finalment, els tenedors d’aquests vehicles elèctrics o híbrids endollables podran passar pel Túnel d’Envalira sense haver-se de gratar la butxaca per pagar el peatge.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT