PUBLICITAT

LA SEU D'URGELL

Detectats llops a les muntanyes del Ripollès i de la Cerdanya

L’equip de seguiment va fer 37 itineraris per la neu per detectar rastres

Per EL PERIÒDIC

Presència del llop al Ripollès.
Presència del llop al Ripollès. | RàdioSeu
Tècnics de la Generalitat han detectat la presència de llops entre el Ripollès i la Cerdanya, on l’equip de seguiment ha fet 37 itineraris per la neu per detectar rastres i ha col·locat càmeres per filmar-los. El llop va tornar a habitar a Catalunya l’any 2000 i des de llavors s’ha tingut constància cada any de la seva presència.
Tècnics de la Generalitat han confirmat un any més la presència d’algun exemplar de llop (Canis lupus) a Catalunya.
Les trampes fotogràfiques que ha col·locat darrerament l’equip i el seguiment han començat a donar els primers resultats i han permès obtenir imatges d’aquesta espècie protegida a la comarca del Ripollès.
Durant l’any passat es van realitzar nou observacions de llop que els tècnics han considerat fiables, sis en el Ripollès i tres a la Cerdanya.
Segons han informat fonts de la Generalitat, les mostres genètiques no han pogut determinar si es tracta del mateix exemplar detectat el 2012, 2013 i 2014 que, de manera itinerant, entra a Catalunya des de França.
Des de l’any 2000 es té constància de la presència de llops sempre a les comarques de la Cerdanya, l’Alt Urgell, Berguedà, Solsonès i el Ripollès. A més, caldria afegir el Moianès, on es va detectar l’any 2010. Les últimes evidències continuen centrant-se sobretot al Ripollès i la zona limítrofa de la Cerdanya.
Al Ripollès, les dades sobre la presència de llops comencen a partir del 2004 i són més notòries a partir del 2012. Els indicis obtinguts recentment tornen a ser pocs, sobretot des del 2011, any en què ja no es detecta una presència estable del llop a les muntanyes del Cadí.
Com a novetat en el seguiment del llop, durant el 2015 els tècnics de la Generalitat han instal·lat vuit càmeres fotogràfiques per intentar detectar la seva presència.
Aquests aparells són iguals als que utilitza el grup de seguiment de l’ós, es disparen de forma automàtica amb el moviment d’algun animal i s’han instal·lat de manera estratègica en punts que es consideren com a possibles llocs de pas del cànid.
Aquest primer trimestre de l’any les vuit càmeres situades a la comarca del Ripollès han captat sismoments de pas de llops, sense que es pugui determinar que es tracti del mateix exemplar o de diversos, i les més recents són del passat 4 de març.
La Generalitat ha especificat que durant els 2015 i 2016 no s’ha comprovat cap presumpte dany de llops al bestiar.
De fet, l’últim dany comprovat al bestiar domèstic es va produir fa sis anys al Moianès.
Tots els llops detectats a Catalunya tenen un origen francès i no s’ha localitzat cap animal que provingui de les poblacions ibèriques.
En aquests anys s’han identificat 14 diferents, amb un màxim de cinc individus que coexistien el 2008.
Per aquest motiu, no es pot concloure que hi hagi una població establerta, sinó més aviat individus dispersos i els tècnics tampoc tenen constància de cap reproducció.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT