Purito afronta a 12 segons la contrarellotge final

A la cinquena etapa, guanyada per Diego Rosa, finalitza en quarta plaça

Per EL PERIÒDIC

Rosa creua la línia d’arribada aixecant la bicicleta.
Rosa creua la línia d’arribada aixecant la bicicleta. | Javier Etxezarreta / EFA
emoció fins a la darrera pedalada. La contrarellotge d’avui decidirà al campió de la Volta al País Basc. Hi ha pocs segons de diferència entre els primers classificats i tots compten amb les seves opcions. Joaquim Purito Rodríguez, campió l’any passat, es troba a dotze segons del líder.

En una etapa marcada per la pluja, el pilot completava un recorregut de 159 quilòmetres entre Orio i Arrate. El gran protagonista del dia va ser l’italià Diego Rosa (Astana), que materialitzava una escapada en solitari de 100 km per guanyar. Tanta va ser l’alegria per imposar-se que just abans de la línia d’arribada, baixava de la bicicleta i l’aixecava mentre creuava la meta. És un corredor que prové de la mountain bike i en aquesta modalitat és més habitual una celebració d’aquest tipus. Per darrera, l’espanyol Alberto Contador (Tinkoff) va tallar el grup de favorits a la pujada a Usartza, emportant-se a roda al colombià Sergio Henao (Sky). Tots dos arribaven a 3.13 minuts del guanyador. Els que van estar a punt d’atrapar-los van ser Purito i el francès Thibaut Pinot (FanÇaise des Jeux), que ho feien dos segons més tard.

Avui tot es decideix amb una contrarellotge de 16,5 km, amb els sis primers quilòmetres d’ascensió continuada cap a Arrate per un costat pronunciat. Són 5 km al 9,62% de percentatge de desnivell, però amb la meitat d’aquest tram amb més de mitja dotzena de pujades per sobre el 15% i amb pics del 22. Després serà una baixada fins al centre d’Eibar. Purito, que és quart a la general, tractarà de retallar els dotze segons de desaventatge que té respecte el líder, Henao. Contador és segon a sis i Pinot tercer a 10.