PUBLICITAT

Foment situa el setembre com a data límit per al futur de la N-145

  • El ministeri destaca que encara s'està en fase de negociació de les diferents afeccions
  • L'alcalde de Valls de Valira reclamarà que es garanteixi la seguretat a la via
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El tram en obres de la N-145, en un moment d'embús de circulació. Foto: TONY LARA

El Ministeri de Foment espanyol no prendrà una decisió definitiva amb relació a la carretera N-145 que uneix la Seu d'Urgell i Andorra fins al setembre. Així ho van confirmar ahir a aquest rotatiu fonts d'aquest departament, assenyalant que aquesta connexió viària, d'igual manera que les aproximadament 3.000 obres que si bé no s'han paralitzat sí que es podrien veure perllongades, és actualment objecte de negociació entre Foment i les diferents empreses vinculades a la construcció. Les mateixes fonts van assegurar que la finalitat d'aquests processos de negociació és analitzar com, amb els recursos de què es disposa, es puguin dur a terme les obres amb les mínimes afeccions negatives. En el cas de la N-145, des del Ministeri de Foment es va comunicar que encara no s'està en disposició d'afirmar com quedarà aquesta obra, amb la qual cosa es confirma que, un cop es va descartar fa unes setmanes que les operacions quedessin paralitzades, l'endarreriment d'unes actuacions que ja han començat amb retard encara s'hauria de concretar.

Des del Ministeri de Foment també es va comunicar a aquest rotatiu que, tal com finalment s'ha confirmat, hi ha una dotació de 500 milions d'euros que inicialment no s'havia previst, i que podria fer que les afeccions fossin menors a les inicialment anunciades, amb la qual cosa les últimes reivindicacions de zones com Lleida per la paràlisi a importants trams com el de l'autovia que travessarà aquest territori podrien tenir el seu efecte. En el cas d'Andorra, la principal artèria viària pel sud ja va començar un any més tard del previst, i el termini d'execució estimat és el de 26 mesos, tot i que les diferents fonts consultades assenyalen que aquest termini serà difícil de complir, ja no per la retallada sinó per la mateixa execució.

PREOCUPACIÓ A VALLS DE VALIRA
L'alcalde de Valls de Valira, Pere Artigues, després de reunir-se fa uns quants dies de manera informal amb representants de Foment, va constatar la dificultat per tirar endavant en els terminis previstos unes obres que comparteixen la reivindicació d'urgència amb moltes altres operacions a la xarxa viària espanyola. Artigues mantindrà al setembre "una reunió oficial" amb Foment per tal d'abordar aquesta qüestió, i va afirmar que, tot i les informacions aparegudes en què s'alertava que alguns trams podien quedar paralitzats, les últimes converses mantingudes amb persones directament vinculades a aquestes obres han servit per descartar pràcticament aquesta opció.

Això no vol dir, però, que les afectacions sobre la N-145 no siguin considerables en un últim terme, però sempre relacionat amb el calendari d'execució i no amb la paràlisi, ja que des d'un primer moment aquest tram no se situa a la llista d'obres paralitzades. Davant d'aquest més que possible retard, Artigues va mostrar la seva preocupació per les condicions de seguretat del tram, fent referència a un accident recent que va tenir un balanç d'un ferit greu que encara és a l'hospital, de manera que va reclamar "la instal.lació, com a mínim, de rotondes provisionals, com es fa a a molts altres llocs, i l'asfaltat dels trams per al correcte accés" als diferents nuclis al voltant de la N-145.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT