PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra Telecom doblarà la recaptació per al poble sirià

La Plataforma d’ONGs insta la societat a ajudar amb petites accions

Per MARISA DA COSTA

César Garcia i Josep Vilana, durant la roda de premsa d’ahir.
César Garcia i Josep Vilana, durant la roda de premsa d’ahir. | ANA / C.G.
Andorra Telecom doblarà l’import que, fins el proper mes de setembre, la societat andorrana aporti a la campanya Ajuda’m, una iniciativa impulsada per la Plataforma d’oenagés d’Andorra en favor dels «sis milions de persones que han hagut de fugir de Síria» a causa de la guerra, a la que l’empresa de telecomunicacions s’ha sumat per donar embranzida. Col·laborar-hi és tan senzill com fer una de les pautes quotidianes que més repetim a la fi d’una jornada: treure el mòbil de la butxaca i marcar quatre tecles. El president de l’agrupació d’ens solidaris del país, César Garcia, convida a «donar un ús solidari al telèfon mòbil»: tot trucant al 141, el ciutadà farà un donatiu de dos euros al que la parapública afegeix uns altres dos.

El compromís adquirit per part d’Andorra Telecom amb la Plataforma d’ONG (que engloba Càritas, la Creu Roja, Unicef, Mans Unides, Intermon Oxfam, Infants del món i, honoríficament, Dames de Meritxell) va ser anunciat ahir en una roda de premsa del director de Relació amb el client d’Andorra Telecom, Josep Vilana, juntament amb el representant de les oenagés del país, pensada amb la voluntat de «conscienciar la societat». Tal com va reconéixer Garcia, la iniciativa, endegada ja el passat setembre, no està tenint la repercussió esperada, malgrat que «cada dia veiem als mitjans» la magnitud d’una situació agreujada pel recent acord de la Unió Europea amb Turquia per tal de retornar les persones arribades il·legalment a les costes continentals.

Garcia va mostrar-se crític pel «joc extravagant per veure qui tracta pitjor» milions de persones que «s’han de quedar pel camí». En aquesta línia, va mostrar-se incrèdul pel fet que es destinin milers de milions al seu retorn a Turquia quan, va considerar, seria més senzill crear una «xarxa per ubicar-los als països» europeus.
La cara visible de la Plataforma, que ja va fer un primer donatiu de 24.000 euros –6.000 per oenagé–, va comparar la situació «lamentable i urgent» amb un «tsunami que, a més d’aigua, porta persones que necessiten atenció» i a les que tenim «l’obligació moral de donar resposta».

Impuls d’actes/ La col·laboració social pot, no obstant, anar més enllà de la trucada al 141. Oferir un petit concert, vendre manualitats que s’hagin elaborat per afició o, simplement, posar una guardiola al costat de la caixa registradora de l’establiment amb la fi de recollir els cèntims que se’ns retornen com a canvi. Són alguns dels exemples amb què Garcia va il·lustrar com, gràcies a la mobilització ciutadana, «moltes petites quantitats» poden resultar «en una gran quantitat» en un moment en què qualsevol contribució és molt benvinguda».

Si bé s’agraeix d’igual manera la intenció de participar tot aportant coses materials, el representant d’oenagés recorda que la urgència no permet esperar a la recol·lecta no només dels béns sinó del trasllat fins a les zones amb necessitats i costejar el preu d’aquest transport. El que cal és disposar dels recursos per facilitar l’aigua in situ, adquirir menjar; en definitiva, apropar els recursos elementals per a la subsistència de les persones desateses. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT