PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els sindicats es queixen al Raonador per les cotitzacions

L’escrit que se li ha fet arribar recull el «total desacord» de les entitats

Per Iván Álvarez

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, el secretari general del SAT, Guillem Fornieles i el representant de Podem Andorra, Joseba Imanol, ahir.
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, el secretari general del SAT, Guillem Fornieles i el representant de Podem Andorra, Joseba Imanol, ahir. | El Periòdic
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles i el representant de Podem Andorra, Joseba Imanol, van exposar enèrgicament la seva posició davant la decisió del Govern d’augmentar les cotitzacions de la CASS un 2% i per no correspondre aquesta pujada amb una millora de les prestacions. Amb tot, els sindicats van remetre un escrit al Raonador del ciutadà, Josep Rodríguez –extensible als delegats permanents dels coprínceps i als grups parlamentaris– on reflecteixen el seu «total desacord» davant d’aquesta mesura, que consideren «perjudicial i que enfonsa els treballadors del país». A més, en el text, les entitats demanen que es restableixi la negociació col·lectiva entre sindicats, Govern i patronal.
«Si ens pugen les cotitzacions i no es pugen les prestacions és un frau». Són paraules de Guillem Fornieles davant del que consideren «una pujada imposada amb una actitud de prepotència» per part del Govern. «Que no ens retallin més drets perquè som víctimes de les incompetències del Govern», va exposar.
Ubach va explicar que el sistema esta caduc i que necessita reactivar-se. «Cal fer un replantejament, però sense que aquesta transició pugui comportar una situació traumàtica ni per als treballadors ni per als afiliats a la CASS». El representant de l’USdA va manifestar que «ens sentim enganyats i decebuts i aquesta mesura va en contra dels interessos dels ciutadans. Són polítiques arbitràries de la majoria absoluta, del aquí mano jo». «Se’ns exigeix un 2% més, però seguim amb les mateixes prestacions. Això no és ètic», va lamentar.
El secretari general de l’USdA també va insistir en que «no demanem la lluna» quan van proposar que els salaris i pensions dels treballadors i pensionistes augmentessin un 10% –un 2,5% per cada any de legislatura–. «Si hi ha diners per inversions faraòniques, també n’hi ha pels treballadors i pensionistes del país», va apuntar.
Per part seva, Imanol, representant de la branca sindical de Podem, visiblement enutjat, va preguntar-se en veu alta «on han anat a parar tots els diners de la CASS», va instar al Govern a que «expliquin d’una vegada on s’han fet les males inversions» i va disparar assegurant que, per l’Estat, quan es parla de despeses de la Seguretat Social «la culpa és sempre dels treballadors, dels cotitzants, mai de la la CASS ni de les males inversions».
«una concentració pacífica»/ Aprofitant la seva compareixença, els tres representants sindicals van demanar que el proper dia 1 de maig hi hagi una «concentració pacífica de la ciutadania» per protestar per l’augment del 2% i per «l’immobilisme dels salaris». Ubach va explicar que «nosaltres entenem aquest dia com una jornada festiva i reivindicativa».
La trobada, que tindrà lloc al carrer dels Veedors d’Escaldes Engordany  –en cas de pluja, l’acte es traslladaria a la plaça de Dos Valires–, servirà per reivindicar els drets dels treballadors del país. En aquest sentit, Ubach va afirmar que «esperem que el dia ens acompanyi i puguem aconseguir una gran participació».
A més de la concentració i la lectura dels manifestos, hi ha programades diverses activitats «per fomentar la festa familiar dels treballadors d’Andorra». Entre d’altres, hi ha preparada una arrossada popular, activitats dirigides als més petits  i una xocolatada al parc del Prat del Roure d’Escaldes-Engordany.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT