PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Eleccions per a la FAN envoltades de polèmica

Eduard Perera i Younes Raguig presenten candidatura i la junta electoral no aprova la del primer postulant

Per Iván Moure

A l’esquerra i al centre, les dues pàgines de l’acta dels membres de la Junta Electoral i en groc, el no a la llista de Perera. A la dreta, l’article 5 dels estatuts de la FAN amb el paràgraf 6 que parla de les nacionalitats.
A l’esquerra i al centre, les dues pàgines de l’acta dels membres de la Junta Electoral i en groc, el no a la llista de Perera. A la dreta, l’article 5 dels estatuts de la FAN amb el paràgraf 6 que parla de les nacionalitats. | El Periòdic
Aitor Osorio va anunciar a finals de l’any passat que no tornaria a presentar-se a les eleccions de la Federació Andorrana de Natació (FAN) del 2016 després de 12 anys com a president. Va fixar de data per als comicis el 18 d’abril –dilluns de la setmana que ve– i per tant, el passat diumenge 3 va acabar el termini per presentar les candidatures.
 
Un que va entregar una llista com a aspirant va ser Eduard Perera, el tresorer de l’actual directiva que encapçala Osorio, amb una política de caràcter continuista i avalat per la seva experiència de vuit anys en aquest càrrec; l’altre que es va presentar com a alternativa va ser l’exnedador Younes Raguig, candidat de perfil jove –no arriba als 30 anys–, sense experiència però llicenciat en Administració i Direcció d’empreses, i actualment auditor.
 
La batalla electoral, però, haurà d’esperar, si és que es produeix. Perquè en aquests casos, cada club escull un representant per conformar una junta electoral, que s’encarrega que tot allò referent al procés fins que s’escull el nou president sigui correcte. Marc Calvet (Sant Ermengol), Esperança Consuegra (Escaldes), Modest Canut   (Serradells) i Bea Riba (Encamp) van ser els designats. Els quatre membres es van reunir el dijous passat –tres dies després del termini de presentació de candidatures– per rebre tota la documentació dels postulants a mans de la secretària de la FAN, Natàlia Meca, i després de verificar les candidatures presentades no van donar per vàlida la de Perera. Segons l’escrit de la resolució: «No podem constatar el que diu l’article 5 paràgraf 6 dels estatuts, que especifica que els càrrecs de representació hauran d’ésser de nacionalitat andorrana».
 
Perera té com a vicepresident Jordi Cerro i tots dos tenen passaport andorrà. De la resta de la junta, formada per Xavi Cerro (tresorer), Teresa Alvarado (secretària), Àlex i Meri Montoto i Ester Pané, no tots tenen la nacionalitat. Aquí és on radica el problema, per a Perera incomprensible: «No entenem la negativa», va assegurar ahir, «perquè només el president i el vicepresident han de ser andorrans», va afegir. Per això, el candidat, que va rebre la notificació el passat divendres, dilluns a primera hora va presentar un recurs que si no fructifica, tindrà més conseqüències: «Si no l’accepten o el dijous no rebem una resposta, portarem el cas a la Comissió Jurídica Esportiva».
 
L’article 14.2 de la Llei de l’Esport també fa referència a aquest tema i diu: «Les federacions esportives exerceixen la representació del Principat d’Andorra en les activitats i competicions esportives que puguin tenir repercussió directament o indirecta a l’estranger o internacionalment. A aquests efectes, el president o les persones físiques que assumeixin la corresponent representació han de ser de nacionalitat andorrana».
 
POSSIBLE RETARD EN LA DATA / Des d’ara poden passar dues coses. Si la junta electoral accepta els arguments de Perera les eleccions seguiran el seu curs natural; per contra, si no rectifica i ha de decidir la Comissió Jurídica Esportiva, per defecte aturarà la data per a les eleccions del 18 d’abril i el nou president trigarà unes setmanes més a conèixer-se.
 
Són, per tant, uns comicis envoltats de polèmica per una interpretació ambigua de la llei que sense dubte obligarà a modificar els estatuts per evitar dobles lectures. L’altre candidat, Raguig, és conscient de tot i ahir no va voler fer declaracions. «Només puc dir que he presentat una llista i està validada, però de moment prefereixo no fer públics els noms i tampoc parlaré fins que s’esclareixi tot», va apuntar a El Periòdic. Segons ha pogut saber aquest rotatiu, la vicepresidenta de la seva llista és Carolina Cuen, andorrana com ell i com tota la resta de l’equip directiu de l’ex nedador.
 
UN PASSAT PLE DE PRECEDENTS / Aquest rotatiu es va posar en contacte també amb Aitor Osorio perquè donés una opinió de la situació, però es va voler mantenir al marge. «Vull ser el màxim d’imparcial. Potser la interpretació dels estatuts és estricta, però la junta tindrà els seus motius per prendre aquesta decisió i Perera els seus per reclamar el que ell creu que és just». Res es va mullar un Osorio, però, que quan va entrar a la FAN al 2004 ho va fer amb Josep Anton Yuste, llavors espanyol, en la seva junta i durant els tres mandats també n’ha tingut d’altres residents sense nacionalitat Cristina Oriol o fins i tot l’holandès Franz Meurs.
 
De fet, en altres federacions –algunes sense referències sobre les eleccions als seus estatuts però emparades en la Llei de l’Esport– també hi ha membres de junta no andorrans. El cas de la FAN, doncs, pot marcar un precedent.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT