PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Junta Electoral tomba el recurs de Perera per una altra irregularitat

L’aspirant té previst anar avui a Govern i posar el cas en mans de la Comissió Jurídica Esportiva

Per Iván Moure

La piscina dels Serradells, a l’Europeu dels Petits Estats que es va disputar fa dos anys a Andorra.
La piscina dels Serradells, a l’Europeu dels Petits Estats que es va disputar fa dos anys a Andorra. | Àlex Lara
Hi haurà culebrot amb les eleccions de la Federació Andorrana de Natació (FAN). La Junta Electoral es va reunir ahir al migdia per estudiar el recurs de la candidatura d’Eduard Perera i va decidir tombar-la de nou, aquesta vegada per una altra irregularitat. Davant aquesta negativa, el tresorer de la darrera junta d’Aitor Osorio i aspirant a reemplaçar-lo en la presidència només li queda recórrer a la Comissió Jurídica Esportiva com a darrera instància si vol continuar dins la carrera electoral. Ho farà avui mateix, així que tot apunta a que la data de les eleccions, el dilluns vinent –18 d’abril– es posposarà.
 
Arran de la notícia publicada a EL PERIÒDIC D’ANDORRA en l’edició d’ahir, la Junta Electoral va fer arribar a aquest rotatiu tota la documentació enviada a la FAN a més d’atendre per telèfon a tots els dubtes, per oferir la seva versió dels fets deixant clar que «en cap cas hem volgut perjudicar a cap candidatura».
 
ELS MOTIUS DEL PRIMER ‘NO’ / Així doncs, va voler matisar que el motiu pel qual no va aprovar el passat 6 d’abril la candidatura de Perera no va ser perquè cap membre de la junta no fos andorrà, tal i com argumentava l’aspirant. «L’article 14.2 de la Llei de l’Esport i el 5 paràgraf 6 dels estatuts de la FAN podien generar confusió en referència als representants internacionals així, que vam consultar amb el Govern. La conclusió és que només el president i el vicepresident han de tenir nacionalitat andorrana. La resta de la junta no i de fet, les dues candidatures tenen residents». Així doncs, la Junta Electoral sosté que la documentació rebuda per part de la candidatura de Perera no era complerta. «Faltava el passaport de Jordi Cerro», matisen. 
 
L’equip de Perera no va trigar ni 48 hores en reaccionar, però el termini ja havia expirat. «Estava fora de temps i legalment no es pot acceptar però ho vam fer, tot i el risc de queixes de l’altra candidatura, que demostrant fair-play ens va donar la seva conformitat», expliquen des de la Junta. 
 
UNA AVAL INFERIOR AL 20%, INSUFICIENT / Estava tot validat i anaven a acceptar la candidatura quan, fent més revisió de la resta de la documentació, van descobrir una altra irregularitat que considera «greu» sobre els avals aportats. El Periòdic ha tingut accés al reglament per l’elecció de la junta directiva de la FAN i en l’apartat b de Candidatures-composició detalla: «Les propostes (...) hauran d’ésser presentades per un nombre mínim del 20% dels membres de dret de l’assemblea general».
 
Dits membres són onze: els vuit clubs –Cleser, Serradells, Escaldes, Sant Julià, Encamp, Saece, Sincronitzada Serradells i Taurons-Encamp i Pas de la Casa– i els col·lectius d’esportistes, tècnics i àrbitres/jutges. Cadascun d’ells tenia assignat un representant. Segons la Junta Electoral, Raguig complia amb els tres avals que s’exigeixen per arribar a aquest 20%, però Perera no. Tenia l’aval de Ramon Ibars en nom del Sant Julià, de Xavi Cerro –que és vocal de la llista de Perera– en nom del Taurons d’Encamp-Pas i un tercer dels àrbitres, també en nom de Xavi Cerro, que no era correcte. «Aquest col·lectiu no el té a ell com a representant, sinó a Jennifer Mitjana [per 3 vots a 2]. Per tant, en no arribar al 20%, és a dir, amb 2 avals d’11 entitats que representa un 18%, aquesta candidatura queda invalidada», sentencia l’òrgan rector de les eleccions de la FAN.
 
PERERA VOL IMPUGNAR LA JUNTA / Perera es va assabentar de la segona negativa a la tarda i, tal i com havia avançat dimecres, té clar que recorrerà a la Comissió Jurídica Esportiva. Indignat perquè la Junta Electoral ha donat un altre argument per no donar el vistiplau la seva llista, va ser clar i directe: «Ja n’hi ha prou d’escàndols. La meva candidatura es remet al reglament de la Federació Internacional de Natació (FINA) i està tot correcte per ser validada». A més, va posar en entredit la composició de la Junta: «La impugnaré, perquè considero que no és legal».
 
Per configurar dita Junta, la FAN va enviar un mail a les onze entitats oficials de la natació andorrana perquè escollissin cadascuna un representant que no pot ser membre de la directiva. Segons la Junta només van respondre les quatre entitats que tenen representant en aquest òrgan, perquè segons aclareixen «aquesta podia haver estat composada per fins a onze persones».
 
Continua la polèmica, amb els passos a seguir en el procés electoral de la FAN. El pròxim és que el dilluns, dia que s’haurien de celebrar les eleccions, la Junta Electoral haurà d’anar a corroborar oralment tota la seva visió de tot el que ha passat. Evidentment d’eleccions no n’hi hauran perquè ara Raguig és l’únic candidat oficial per rellevar Aitor Osorio al capdavant de la FAN, però Perera està disposat a recórrer on sigui per reclamar el que ell considera just, així que si avui trasllada el cas a la Comissió Jurídica Esportiva, per defecte s’haurà de posposar la data de les eleccions.

Raguig trenca el silenci per lamentar la situació

En un dia ple de declaracions centrades en les eleccions del 18 d’abril, la candidatura de Younes Raguig va trencar el silenci que havia anunciat dimarts per exposar la seva opinió i aclarir algunes informacions publicades en relació al procés electoral.
 
El candidat ho va fer a través d’un comunicat per escrit, centrat en quatre punts. El primer: «Volem que es celebrin les eleccions el 18 d’abril». El segon: «Respectarem sempre les decisions de la Junta Electoral i els hi correspon a ells justificar-les. De la mateixa manera que respectem el dret de l’altra candidatura a presentar recurs». El tercer: «No ens agrada que es parli de la natació per aquestes problemàtiques». I quatre: «Treballem amb l’escenari de celebració de les eleccions i per això adjuntem el nostre programa».
 
Aquest és de cinc pàgines i neix «de la il·lusió i la passió» de la seva llista, centrada en valors, objectiu esportiu, comunicació i relacions, legalitat i recursos econòmics.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT