PUBLICITAT

Andorra la Vella

Medi Ambient vol «consolidar» la xifra de «ramats ovins estants»

Únicament un conjunt pastura pels camps del país

Per marisa da costa

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, durant l’acte d’ahir.
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, durant l’acte d’ahir. | Tony Lara
El Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat es troba immers en l’objectiu de «consolidar els ramats [ovins] que tenim». La titular, Sílvia Calvó, va exposar les dues vies per les quals se cerca assolir la fita en el transcurs de la Fira de mascles de la raça bruna d’Andorra, celebrada el matí d’ahir a la Borda Mateu de Santa Coloma: a través d’un «sistema de primes» o bé mitjançant un «acord amb els ramaders».
 
En l’actualitat, el Principat compta únicament amb cinc ramats ovins que, a més, es caracteritzen per la transhumància. Tot i que no és alarmant el fet que únicament un d’aquests conjunts sigui «estant» –«tradicionalment» han tendit a abandonar els camps d’Andorra en arribar els mesos de fred–, sí que cal treballar per tal que, «durant l’estiu, tinguem el màxim d’ovelles» pasturant per les muntanyes per tal de «conservar el medi natural». 
 
El director d’Agricultura, Landry Riba, va fer pal·lesa aquesta necessitat tot constatant que, si bé la finalitat no és assolir els «40.000 caps» amb que el país havia arribat a comptar, sí que cal «engrescar el sector», ja sigui per crear nous ramats o bé «complementant les explotacions equines», per exemple. Malgrat es parli «a llarg termini», Calvó va afirmar que se cerca repetir la fira de mascles braus aplicada, però, al pollí i l’ovi. No obstant, segons va reconèixer, «no hi ha una raça identificada» sinó massa indefinida per «muntar una mostra amb criteri de selecció», segons va rematar Riba.
 
Continuïtat de la professió/ Combatre la «falta de relleu generacional» és també una de les prioritats de l’àrea liderada per Calvó que, tot i esmentar un projecte amb la parròquia de Canillo per tal de cercar nous joves per a la professió, no en va voler donar detalls.  
PUBLICITAT
PUBLICITAT