PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els veïns de Guillemó lamenten la retirada sense consulta de la font

El president de l’associació de comerciants de la zona, Víctor Martín no recull el descontent amb la mesura

Per MARISA DA COSTA

Una de les terrasses col·locades a la plaça de les arcades, amb les obres per retirar la font tot just al darrere.
Una de les terrasses col·locades a la plaça de les arcades, amb les obres per retirar la font tot just al darrere. | TONY LARA
La retirada de la font que presidia la plaça Guillemó ha despertat un estat d’ànim bipolaritzat entre els veïns que cohabiten en una zona més popularment coneguda com a plaça de les Arcades. La mesura ha indignat bona part dels restauradors i comerciants que rodegen la ja pràcticament inexistent font. Entre altres aspectes i primordialment, pel fet que l’enretirada s’hagi desenvolupat d’un dia per l’altre i sense haver informat sobre la mesura. El president de l’Associació de Comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella, Víctor Martín, en contrapartida, va mostrar-se partidari de l’acció traslladant la «satisfacció» tan a nivell associatiu com «personal».
 
«Revitalitzar» la plaça i «fer-hi moltes activitats» polpulars per tal de «potenciar aquesta part de la capital, la més tradicional». Són les argumentacions presentades per la cònsol major, Conxita Marsol, en el si de la darrera sessió de consell comunal d’Andorra la Vella, desenvolupada aquest darrer dijous. En el mateix moment en què la dirigent feia aquestes declaracions, els operaris de la corporació ja es trobaven treballant en la destrucció de la instal·lació, que no serà reciclada. Aquesta «precipitació» és un dels motius de recel entre els estadants més propers a la plaça; els qui la veuen des de les seves vivendes així com aquells que mentre traginen amunt i avall a la feina poden percebre-la de cua d’ull.
 
Falta de transparència/ Sembla que els arguments basats en la intenció de dinamitzar la plaça mitjançant activitats, així com permetre l’ampliació de les terrasses de bars no convencen ni als veïns ni als propietaris dels mateixos serveis de restauració, que veuen en l’actuació «un interès ocult». «Es defensa la transparència i la voluntat de fer partícip el poble i, per contra, són incapaços d’informar sobre la retirada de la font», comenta un dels empresaris. Tot i que va preferir mantenir-se en l’anonimat, també va voler advertir que, malgrat que li és indiferent la retirada de la instal·lació, «l’enuig serà major quan se sàpiga que l’objectiu [del que no s’ha informat al barri] és ampliar la parada d’autobus».
 
Si bé no s’ha fet pública ni oficial la intenció d’engrandir l’espai dedicat al transport públic, és un dels motius que els mateixos veïns especulen a les portes dels establiments i pel qual sospiten que s’ha emprès aquesta remodelació de la zona.
 
Satisfets amb la iniciativa/ El president de l’Associació de Comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella, Víctor Martín, no comparteix la irritació dels seus homòlegs, amb locals ubicats a tocar d’on havia estat ubicada la font. Per al representant –que també va afirmar no saber-ne el motiu de l’obra– «el sentiment és de satisfacció», vist que es tracta d’un projecte que, malgrat que en desconeix la data de sol·licitud així com els portadors de la iniciativa,  dóna resposta a una demanda «de fa uns anys». Aquesta queixa, precisament, és un dels factors que suscitava indignació.
 
Una de les comerciants instaurada a la plaça de les Arcades, Carme Troitiño, no comprèn la inventiva de l’administració: «Sí que es va dirigir una queixa al comú», va reconéixer, «però no a l’actual equip ni tampoc, ni molt menys, perquè se la carreguessin», va matisar. «La finalitat de la demanda era que es mantingués l’aigua neta». Troitiño es va mostrar incrèdula pel fet que, només uns dies després de netejar, pintar i preparar-la per reobrir-la», l’hagin fet desaparèixer, tot lamentant la falta de fonts arreu del país. Just al costat de la seva botiga, la Rosa María Muñoz i en Borja Urbiola s’adhereixen a la decepció: «Era de les poques coses que diferenciava la plaça», va considerar, a més de preguntar-se «què serà ara, una plaça de ciment?». Ambdós denuncien que el comú no s’hagi dirigit als veïns més propers per consultar sobre la voluntat de fer desaparèixer la font i asseguren que cap dels veïns que diàriament freqüenta el seu bar els ha fet arribar una opinió favorable a la retirada de la font. Un exemple són el Carlos Santos i la Teresa Castro, veïns de les Arcades «des fa 45 anys», on també van regentar un local: «Es trobarà a faltar, perquè ara serà un espai fred tot l’any», va lamentar en Santos. 
 
A l’altre costat de la plaça el parer no varia i es comparteix la frustració pel fet de no haver pogut donar la seva opinió: «Estem molt descontents perquè ningú no ens ha vingut a preguntar». «Aquí [al bar] som vuit persones i cap està a favor d’aquesta obra», segons va manifestar Pere Vilarrasa, al que Graça Pereira va afegir que, després de 10 anys treballant a la plaça, quan la font ja hi era, no havia sentit ningú queixar-se. 
 
Sembla que els veïns més pròxims a la ja desapareguda font la trobaran a faltar: «a la canalla li encantava i els turistes s’hi aturaven». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT